Матіос у травні представить законопроект про Держбюро військової юстиції

Матіос у травні представить законопроект про Держбюро військової юстиції

Укрінформ
Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос наполягає на створенні Державного бюро військової юстиції.

Про це Матіос зазначив в своїй колонці на сайті Військової прокуратури центрального регіону України.

Відповідний законопроект він обіцяв презентувати 29-30 травня в Харкові на міжнародній конференції.

«Наполегливо переконую суспільство й законотворців у потребі створити (за аналогом НАБУ) Державне бюро військової юстиції (ДБВЮ). У воюючій Україні за військовою прокуратурою має бути закріплене право у повному обсязі здійснювати нагляд за додержанням та застосуванням законів у всіх військових формуваннях. Це право слід закріпити бодай тимчасово, на період здійснення Операції об'єднаних сил та дії Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», - зазначив Матіос.

Він зауважив, що питання розслідування військових злочинів фактично перейшло до сфери повноважень практично неіснуючого Державного бюро розслідувань ще 20 листопада 2017 року. Але корпус слідчих зі статусом державного службовця вже шостий місяць поспіль через конкурси лише намагаються укомплектувати, і навряд чи вони зможуть у найближчій перспективі виконувати покладену на них функцію розслідування воєнних злочинів.

Читайте також: Матіос навів невтішну статистику самогубств серед військових АТО

За словами Матіоса, вже підготовлено законопроект, що передбачає створення Державного бюро військової юстиції.

«Проект буде презентовано громадськості й експертам 29-30 травня в Харкові під час міжнародної конференції Reforming Military Justice System in Ukraine: the current state and prospects. На наш запит щодо експертної оцінки законопроекту, відгукнулися фахівці військової юстиції з понад 10 країн, що зголосилися приїхати на цей захід. І я тішуся, що керівництво військових прокуратур Данії, Канади, Польщі, Ізраїлю підтримує нас саме в такому форматі», - наголосив Матіос.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-