Факт: українці стали жити довше. І - краще

Факт: українці стали жити довше. І - краще

Аналітика
Укрінформ
Нас відучили вірити у хороші новини - і дарма, бо вони є і надходять з різних джерел. Тепер українці в середньому живуть 72 роки

Днями американські дослідники з-за океану побачили те, що ми не завжди бачимо самі. Виявляється, у нас за останні чверть століття чоловіки стали жити в середньому на півтора роки довше, а жінки — аж на 2,5! За статистичними мірками, це досить суттєва перемога, зважаючи на традиційно досить низький рівень тривалості життя в Україні, на тлі подій останніх років це взагалі здається неймовірним. Українців з їхньою середньою тривалістю життя 72 роки (чоловіки і жінки), звісно, не порівняєш з японцями та корейцями — найбільшими довгожителями планети, які живуть в середньому понад 80 років. Тому кожен рік українського приросту для нас дуже цінний. Укрінформ все ж вирішив перепитати у вітчизняних демографів, чи не помилилися американці у своїх оптимістичних підрахунках.

+1,8 років для чоловіків та +2,4 роки для жінок

Згадані оптимістичні дані навів американський Інститут оцінки показників здоров'я, що при Вашингтонському університеті (заснований 2007 року, вважається незалежним авторитетним дослідницьким центром у світі) у глобальному дослідженні захворюваності-2016 (це найсвіжіші цифри).

За даними американських науковців, середня тривалість життя у жінок в Україні з 1990 року по 2016 рік зросла з 74,6 до 77 років, а у чоловіків - з 65,2 до 67 років. Тож динаміка, судячи з дослідження науковців, позитивна, хоч і у 90-х роках середня тривалість життя стрімко зменшувалася (дном став 1995-й, коли середня тривалість життя чоловіків становила лише 61 рік, а жінок — 72), а зростати знову почала з 2008-го. Вчені також зауважили, що в Україні знизився показник дитячої смертності. У 1990 році смертність дітей у віці до одного року становила 16,8 на тисячу живонароджених, а у 2016-му вона знизилася до 7,6, що в цьому випадку точно можна пояснити розвитком нових медичних технологій і підвищенням рівня доступності до них.

І взагалі у науковому середовищі вважається, що існує прямий зв'язок між добробутом населення і середньою тривалістю життя. Приміром, ВВП на душу населення Швейцарії становить $57 тис., а середня тривалість життя — 83 роки, у Франції - $39 тис. і 82 роки, у Великій Британії - $39 тис. і 81 рік, а в Україні - $8 тис. і 72 роки... Тобто, можна припустити, що оскільки маємо зростання тривалості життя, то значить рівень нашого добробуту теж зростає.

Українські вчені зростання тривалості життя теж фіксують, але дещо менше

Українські демографи налаштовані менш оптимістично, ніж американські, бо бачать ситуацію зсередини, з усіма можливими похибками. Провідний науковий співробітник Інституту демографії та наукових досліджень НААН України Павло Шевчук пояснює, чому має сумніви у точності даних американських науковців.

“У нас наразі немає адекватних даних. По-перше, 16 років у нас не проводився перепис населення. По-друге, наразі частина територій окупована, тому невідомо, як там реєструється смертність, народжуваність, міграція тощо, а це теж впливає на точність дослідження з тривалості життя. Якщо, приміром, на Донбасі не надаються дані про смертність, то це штучно підвищує показник тривалості життя”.

Павло Шевчук, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень
Павло Шевчук, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень

Але і за даними українського Інституту демографії при НААН, тривалість життя українців теж зросла, але трохи менше. “У 1990-му та 2016 році середній вік чоловіків становив 65,5 та 66,7 років відповідно, тобто приріст склав 1,2 року, а жінок 74,8 та 76,5, тобто приріст становив 1,7 року. Але і наш Інституті наразі не може врахувати всі згадані фактори. До 2013 року ми досить точно вели демографічну статистику, але через російську агресію не маємо такої змоги. Тому ми сподіваємося, що все ж таки відбудеться перепис населення, бо це дасть змогу говорити про реальні демографічні показники”, - говорить Павло Шевчук.

Що цікаво, виявляється найдовше живуть українці із західних регіонів. У Чернівецькій області середня тривалість життя чоловіків 68,5 року, а в Тернопільській — 68,4 року. Найдовша тривалість життя у жінок з Львівщини — 78,1 року та Волині — 77,5 року, про що рік тому розповідав Олександр Гладун, заступник директора Інституту з наукової роботи. Але до європейських показників і ці цифри областей-лідерів не дотягують.

Та як би там не було, але тривалість життя хоч і повільно, та все ж зростає, і це добрий знак. Звісно, це передусім пояснюється тим, що за 25 років, щоб там не казали, медицина, зокрема і українська, зробила колосальний крок уперед, а особливо — кардіологія. А як, відомо, саме серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в світі і в Україні. Крім того, з появою Інтернету населення стало значно поінформованішим, ніж 25 років тому і уважніше ставиться до свого здоров'я. 

Ці спостереження підтверджує експерт з громадського здоров’я, член Правління ГО “Платформа здоров'я” Отто Стойка:

Отто Стойка
Отто Стойка

“Якщо переглянути дані по найчастіших причинах передчасної смертності у 2005 та 2016 роках, то стане помітною позитивна динаміка по всіх показниках. За цей період передчасна смертність в Україні від ішемічної хвороби серця зменшилася на 21,5%, від цереброваскулярних захворювань — на 30% , від самотравмування — на 33%, від раку трохеї, бронхів і легень — на 36%, а від дорожніх травм - на 45,5%. Тобто ці показники говорять про те, що поведінка людей стосовно свого здоров'я та якість їхнього життя покращуються.

Як фахівець по факторах ризику можу сказати, що з 2005 року в Україні почалося скорочення споживання сигарет, а це чинить прямий вплив на зменшення захворюваності раком. Якість нашого життя покращилася, люди менше працюють у забруднених місцях, вживають більше якісних продуктів тощо. Щодо ішемічної хвороби серця, то люди частіше стали звертатися до лікарів, купувати тонометри, аби слідкувати за станом серця, порівняно з 90-ми роками. Безумовно, люди стали більше обізнаними щодо свого здоров'я, і що важливо — з'явилися якісніші ліки, які продовжують тривалість життя. У тривалій перспективі ми і далі спостерігатимемо підвищення тривалості життя, а за цим - і підвищення його якості”. 

А ще все більшої популярності, а особливо серед молоді, набирає здоровий спосіб життя - правильне харчування, заняття спортом, танцями стають справжнім трендом, чим кожен спішить похвалитися в соцмережах. Психолог Ігор Лубківський додає, що тривалості життя додає і більше відчуття українцями свободи, а психологічне здоров'я теж відіграє важливу роль у цьому показнику.

А тим часом міжнародні вчені продовжують і далі тішити нас оптимістичними цифрами. Наприкінці березня фахівці з лондонської бізнес-школи імені Джона Касcа встановили, що тривалість життя чоловіків з кожним роком все зростає, і на 2030-й різниця між тривалістю життя чоловіків і жінок буде мінімальною, що пов'язується з усе частішою відмовою сильної статі від шкідливих звичок.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-