16 травня: народний календар і астровісник

16 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Маври-Молочниці; чи велика надія на Тимофія і куди їхати за скарбами.

По-перше, сьогодні преподобного Феодосія Печерського, учня Антонія Печерського, одного з фундаторів європейського чернецтва, ігумена Києво-Печерського монастиря в ХІ столітті. По-друге, сьогодні мучеників Тимофія і Маври, які були подружжям й загинули за християнську віру. «На Тимофія, - казали, -  велика надія». Якщо сонячно й тепло, то така погода буде і в кінці місяця. Цей день називали також і Маврою-Молочницею, вважаючи, що відсьогодні корови, наївшись соковитої трави, починають давати найсмачніше молоко. У давнину існував звичай лити за комір воду, щоб молока було стільки ж, скільки води. При цьому казали: «Мені молоко, попові лихоманка, а туркові (тут були варіанти: ляхові, москалю) болячка».

Також не забуваймо, що завтра велике свято – Вознесіння, яке символізувало завершення 40-денного періоду Великодня. Ніч напередодні Вознесіння вважали віщою. Приміром на Житомирщині вірили, що саме цієї ночі раз у сім років з землі виходять скарби, заховані ще «при татарах».

Іменинники сьогодні Тимофій, Петро, Юлія, Микола.

Другий місячний день. Місяць вже у Близнюках, тож зростають логіка і комунікабельність. Корисно втілювати в життя креативні та «швидкодіючі» ідеї. Сьогодні Марс перейде в зодіакальний знак Водолія й затримається там на півроку. Це означає, що в декого суттєво посиляться інтелектуальні здібності, а в когось навпаки – дурість. Це стосується як окремого індивіду, так і чималих колективів, груп. Сьогодні можна скласти досить сильну карту бажань, у першу чергу, стосовно матеріальних аспектів вашого життя. До 26 травня Марс рухається вперед і наші справи теж просуватимуться вперед.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1919 році: +3,2; а найтеплішим у 1907 - +30,6. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-