Травневе літо, загадкове отруєння та розпал Євробачення

Травневе літо, загадкове отруєння та розпал Євробачення

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.
Фото: Владислав Мусієнко
Фото: Владислав Мусієнко

Масове отруєння: вранці вівторка, 8 травня, в Черкасах під час лінійки в школі № 8 почали непритомніти діти. Спочатку госпіталізували 15 учнів, пізніше їхня кількість зросла до півсотні. За висновком медиків,  у дітей і дорослих спостерігається інгаляційна токсична реакція. Попередній діагноз у всіх постраждалих - отруєння невідомою речовиною. Утім перші аналізи зразків повітря, ґрунту та води з території навчального закладу не показали наявності отруйних речовин.

Фото: Михайло Марків
Фото: Михайло Марків

Різноманітними заходами в Україні зустріли День пам'яті та примирення й День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Зокрема, відбулася акція "Перша хвилина миру". У Києві люди традиційно вирушали до меморіального комплексу "Національний музей історії України у Другій світовій війні", де експонується військова техніка.

Фото: Михайло Марків
Фото: Михайло Марків

А монумент "Батьківщина-мати" вже за традицією прикрасили вінком із маків. Вага кожної квітки – 90 кілограмів. Вінок прикрашатиме статую впродовж кількох тижнів – за ним увесь час стежитимуть альпіністи.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Також увага була прикута до учасників акції "Безсмертний полк", яких у Києві, наприклад, було близько 2 тисяч осіб (менше, ніж торік). Відбулися такі провокативні ходи й у інших містах України з лозунгами "Спасібо дєду за побєду", "Фашізм не пройдьот". Як відомо, "Безсмертний полк" - російська пропагандистська громадська організація, зареєстрована 2011 року в Томську (Росія) трьома журналістами. Організація проводить однойменні акції-марші з портретами та виступами-вшануванням учасників війни.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

І хоча грубих порушень публічної безпеки та порядку не було зафіксовано, все ж, за інформацією першого заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ярового, в поліцію потрапили 28 осіб. Щодо 16 із них складено адмінпротоколи, зокрема за виготовлення та пропаганду георгіївської стрічки. Крім того, відкрито п’ять кримінальних проваджень: за виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та одне за умисне легке тілесне ушкодження.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Тим часом "Національний корпус" заблокував будівлю телеканалу "Інтер" з вимогою, щоб з вечірнього концерту до 9 травня вилучили пропагандистські заяви, озвучені ведучими. Крім того, активісти вимагали позбавити канал ліцензії за, за їхніми словами, систематичне проведення антиукраїнської редакційної політики. Натомість у п'ятницю, 11 травня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила виїзну позапланову перевірку телеканалу "Інтер" у зв'язку трансляцією 9 травня концерту "Победа. Одна на всех", в якому виявлені ознаки пропаганди та розпалювання ворожнечі.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Коли земля йде з-під ніг: у селі Кольчино на Закарпатті вранці, 10 травня, зсув ґрунту поблизу кар'єру зруйнував три будинки. Постраждалих немає: один будинок був нежилий, в іншому – старенької бабусі-власниці не було вдома. В третьому, який засипало частково, люди встигли врятуватися через вікно. Крім того, внаслідок зсуву пошкоджено газопровід. Всю вулицю, а це 157 господарств, відімкнули від газопостачання.

Фото: Альона Николаєвич
Фото: Альона Николаєвич

У Львові з нагоди 762-ї річниці від дня заснування міста влаштували святкову костюмовану ходу, яка об'єднала понад 1,5 тисячі людей. Процесію очолив сам Король Лев із лицарями, в ній взяли участь міські театри, народні колективи, представники спортивних організацій, гості міста.

Фото: Альона Николаєвич
Фото: Альона Николаєвич

Програма святкувань була насиченою. Серед іншого – 3D-мапінг, який завершив другий день урочистостей. Світлове шоу показали на фасаді Львівського національного університету імені Івана Франка.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

В Ужгороді вирішили відновити міські велозаїзди. Хоч і з новою назвою – Big City Ride, – та мета залишилася старою: не тільки разом гарно провести час, а й вкотре нагадати міській владі, що велосипедистів в Ужгороді надзвичайно багато, тож для них потрібно облаштувати відповідну інфраструктуру. Учасники першого Big City Ride проїхали майже 15 км містом, а сам захід зібрав близько тисячі велосипедистів.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Тим часом у Хустському районі Закарпаття на початку тижня свій пік цвітіння пережила популярна серед туристів Долина нарцисів. Це найбільший у Центральній Європі осередок нарцису вузьколистого, який внесено до Червоної книги України. Площа долини – 256,5 га.

Фото: Ольга Будник
Фото: Ольга Будник

Виконавець Melovin, який цього року представляє Україну на Євробаченні в Лісабоні з піснею Under the Ladder, вийшов до фінальної частини пісенного конкурсу.

Фото: Микола М'якшиков
Фото: Микола М'якшиков

Донецький "Шахтар" 9 травня переміг у фіналі Кубка України київське "Динамо" з рахунком 2:0 і вдванадцяте за свою історію став володарем почесного трофею.

Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

Спека перших днів травня в Україні вирішила побити якомога більше досягнень попередніх років. Так, у столиці метеорологи зафіксували з десяток температурних рекордів. Через це кліматологи Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського заявили про закінчення метеорологічної весни у столиці. А в центрі Миколаєва, на Соборній площі, рятувальники встановили освіжну рамку. Під мілкодисперсними струменями води порятуватися від спеки могли всі охочі. Минулоріч таку тут розміщували в серпні.

Фото: Станіслав Михайлов
Фото: Станіслав Михайлов

Спекотна погода принесла й лісові пожежі. На фото – ліс, задимлений унаслідок займання поблизу Сєвєродонецька на Луганщині.

Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

Було гаряче на відкритій автостоянці на Столичному шосе в Голосіївському районі Києва. Там горіло близько 54 автомобілів. Площа займання становила 200 кв. м.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: Анатолій Сірик
Фото: Анатолій Сірик

Сніжок – кіт українського політв'язня Олександра Кольченка, якого незаконно утримують у Росії, – під час акції до річниці арешту Олега Сенцова та Олександра "Тундри" Кольченка на Контрактовій площі в Києві.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Човен на річці Сула на території Нижньосульського національного природного парку на Полтавщині.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Наше кіно: учасники зйомок українського фільму-фентезі "Тільки Диво" в Києві.

Фото: Альона Николаєвич
Фото: Альона Николаєвич

Відвідувач роздивляється експонати, представлені під час мистецької виставки "Сто літ!" Вроцлавської академії мистецтв імені Євгеніуша Гепперта під патронатом консульства Республіки Польща у Львові.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Учасники робочої поїздки Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана на Закарпаття.

Фото: Володимир Тарасов
Фото: Володимир Тарасов

Риба, яка заплуталася у браконьєрській сітці, знайдена під час антибраконьєрського рейду. Захід організувала Асоціація риболовів України та Управління рибоохорони Полтавської області у гирлі річки Сула, що на території Нижньосульського національного природного парку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-