13 травня: народний календар і астровісник

13 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні теплого Якова; гадаємо, яким буде липень і хто завтра маятиметься.

Шоста неділя по Великодню називається неділею про сліпого. На літургії згадується євангельська історія про те, як Христос зцілив сліпонародженого. Сліпий від народження юнак почав бачити й увірував у Христа, а зрячі фарисеї, шаленіли від злоби і заздрощів.

Також цього дня Церква вшановує пам’ять апостола Якова, старшого брата Іоанна Богослова. Брати, разом з апостолом Петром, вважалися найближчими учнями Ісуса Христа.

У сиву давнину вважали, що на Якова починають нишпорити по світу всілякі смертоносні хвороби, тому треба було добряче викупатися у воді з березневого снігу, яку задля цього зберігали в темному й прохолодному місці. Особливо потрібним був цей ритуал перед дальньою мандрівкою. А ще від Якова українські селяни припиняли сватання, вважаючи, що «Хто в травні звінчається, то буде вік маятися», або: «У травні оженився, то вік журився».

Селяни, хоч уже й виганяли на випас тварин, але зауважували: «На Якова трава ніякова». Теплий вечір і зоряна ніч на Якова віщували сухе літо, коли ж дощило, то дощовим мав бути липень.

З іменинами вітайте Якова, Єфрема, Гната, Микиту, Василя.

Сьогодні 28-ий місячний день. Продовжимо тему петлі Марса. На перший план виходять принципи сили, активності, енергії, які залишать помітний слід у нашому житті. Цілком можливо, що в певні моменти ці принципи проявлятимуться дещо викривлено, гіпертрофовано, й набуватимуть рис агресії, примусу й насилля. Десь зникнуть динозаври і мамонти, а десь навпаки – з’являться. Комусь доведеться виживати, а комусь вимирати. Ідеально-утопічного варіанту гармонійного співіснування, де лев мирно спить поряд із ягням чекати не варто. Для декого з’явиться неймовірний шанс здійснити зміни в особистому житті, кар’єрі, змінити статус. Треба зуміти й захотіти прийняти виклик. Хто ж затято триматиметься за старе, звичне – період може бути надзвичайно драматичним.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1990 році: –0,8; а найтеплішим у 1996 -  +29,9. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-