«Ліжко» для гостя до фіналу ЛЧ: Київ не жадібніший за Європу

«Ліжко» для гостя до фіналу ЛЧ: Київ не жадібніший за Європу

Аналітика
Укрінформ
«Укрінформ» перевірив: захмарні ціни на готельні номери до фіналу ЛЧ – це загальноєвропейська практика. А є кияни, які запрошують до себе безкоштовно

За три тижні до “київського” фіналу Ліги чемпіонів, в якому зустрінуться іспанський “Реал” та англійський “Ліверпуль”, здійнявся величезний скандал. Власники квартир, хостелів та готелів встановили дійсно захмарні ціни за одну ніч «після фіналу». В соціальних мережах люди обурюються, як це можна “здавати” квартири по $4000 за добу. Є й більш унікальні випадки. Наприклад, за “одиничку”, або як їх називають по-модному апартаменти, на Подолі, і зазвичай коштує близько 400 грн за добу, з 25 по 27 травня вимагають 375 тисяч... Тобто, в 450 разів дорожче!

#ЗРАДА не забарилася - Україна знову зганьбилася - понеслося звідусіль, відтепер на жадібності. Фанати англійського “Ліверпуля” через клубну прес-службу узагалі звернулись до УЄФА з проханням вплинути на цю ситуацію. Вони підкреслили, що більшість із них є “робочим класом, а не мільйонерами”, тому не зможуть подужати такі ціни.

…У Києві відбудеться фінальний матч 63-го розіграшу головного європейського змагання серед футбольних клубів. Попередні фінали відбувались в містах Західної Європи, а єдиним винятком є 2008 рік, коли матч проводився в Москві. Жодного разу фінал Ліги чемпіонів не проводився в країнах колишнього СРСР, Скандинавії та країнах Східної Європи — Польщі, Угорщині, Румунії, Болгарії. І в 2016 році Києву було надано шанс проявити себе, підняти імідж усієї країни. То що ж, завдяки власникам готелів та квартир такий шанс змарновано?

Ціни на готельні номери та квартири в Києві дійсно захмарні – це факт

Ми вирішили перевірити претензії, скориставшись популярним ресурсом, що спеціалізується на організації подорожей — booking.com.

Отже, станом на понеділок ціни в столичних готелях на дати проведення фіналу Ліги Чемпіонів стартують від 38 000 гривень, тобто від 1200 євро. Для порівняння, в “звичайний” день — 500-700 гривень. Тобто ціна вище майже в 60 разів. При цьому готелі, що пропонують гостям такі ціни, розташовані якщо не за Києвом, то на його околиця — вздовж Кільцевої дороги, в Голосіївському, Святошинському або Дарницькому районах столиці. Готелі в центрі міста пропонують гостям ціни від 130 000 гривень, тобто від 4100 євро. Якби не було фіналу Ліги чемпіонів — пропонували б близько 1500 грн. Отже, ціну підняли в 85 разів.

Ціни, знайдені нами, є дещо меншими, ніж ті, що були подані іншими ЗМІ та користувачами Facebook. Зокрема, тоді йшлось про те, що ціни на готельний номер стартують від 50 000 грн (проти наших чотирьох варіантів по 38 000 грн за добу). Колеги, мабуть, хотіли чимбільше налякати. Але і наш "помірний" варіант вражає.

Втім, ажіотаж на дати проведення фіналу Ліги чемпіонів – це відомий факт. Зокрема, забронювати номер в еліт-готелях Києва на кшталт Хайяту чи Прем’єр-Паласу — вже неможливо. За інформацією відділів бронювання, їх розібрали ще за півроку. Єдине що лишилось — три “президентські люкси” готелю Прем’єр-Палас ціною від 10 000 євро за ніч. Так само немає місць і в більшості готелів у центрі міста. На околицях столиці з цим легше — зокрема, готелі “Верховина” та “Тиса”, що на Кільцевій дорозі, ще мають до 10 вільних номерів.

Хостели, які за своєю природою є бюджетними «нічліжками», значно дешевші від готелів. Але ціни, що пропонують вони — також вражають. Зокрема, недалеко від центру міста (на бульварі Шевченка або на Подолі) можна знайти ліжко-місце за 8 000 гривень (тобто за 250 євро), натомість як в інші дні це коштує в 40 разів менше, тобто від 200 гривень.

Є інший варіант - приватна квартира. Але ціни від орендодавців захмарні навіть проти цін на готельні номери. Дешевше 1300 євро знайти квартиру, хай навіть на околиці, вже нереально. Середня ціна — 2500 євро. Втім, деякі орендодавці встановлюють ціни, що доходять до 200 тисяч гривень (6300 євро) за одну ніч, як, наприклад, вищезгадана квартира на Андріївському узвозі. За допомогою сервісу booking.com можна простежити динаміку цін на найближчі дні (на фото). Бачимо, що з 26 по 27 травня її ціна — 190 000 грн, а вже з 28-го по 29-те травня — від 500 гривень. Тобто ціна завищена в 380 разів! Але цей випадок є унікальним — апетити решти орендодавців все ж помірніші.

Ціна апартаментів на Андріївському узвозі
Ціна апартаментів на Андріївському узвозі

А Європа бере менше. Але не набагато

А тепер – дещо про справедливий підхід до теми. Бажання заробити «по повній» на здачі в оренду житла під час проведення великих спортивних форумів — явище для Європи цілком типове. Під час минулорічного фіналу Ліги чемпіонів в Кардіффі, за повідомленнями ЗМІ, вболівальники також нарікали на захмарні ціни на житло. Наприклад, за тиждень до фінального матчу вільні номери були доступні від 3000 фунтів (близько 3400 євро). З квартирами в Кардіффі — історія схожа. Власники встановлювали ціни і в 2000 євро, і в 4000…

Схожа динаміка цін спостерігалась і під час фіналів Ліги чемпіонів 2015 року в Берліні та 2014 року в Ліссабоні. Там приріст цін на житло сягав 1000%, тобто в 10 разів вище. Зокрема, португальські готелі пропонували номери, що зазвичай коштували 90 фунтів (близько 100 євро), на дати проведення фінального матчу майже за 1200 фунтів (1350 євро). Стрибок скромніший, звісно, порівняно з Києвом, але все одно показовий: зняти вершки з ажіотажу прагнуть усюди, ось лише стартовий рівень у Києва був дещо нижчий, тому і злет цін вийшов на порядок крутіший.

Отже, висновок: стрімке підвищення цін на оренду «ліжка», яке спостерігається зараз у Києві, в переддень фіналу ЛЧ - штука не надто приємна, але й не ганьба на всю Європу, як це подають деякі ЗМІ. Це ринок: якщо споживачу так треба, що він готовий платити ці гроші, то ділок не стане соромитися їх взяти.

Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

А чому б не заночувати у президента?

Втім «реакція на реакцію» в Києві не забарилася теж, і це до речі нас позитивно вирізняє. Небайдужі кияни уже почали запрошувати не надто грошовитих іноземних гостей до своїх домівок - абсолютно безкоштовно. “Нормальні люди пропонують запустити флешмоб — безкоштовно прихистити в Києві вболівальників на час ігор. (…) це, мабуть, єдиний спосіб зберегти обличчя” - йдеться на сторінці у Facebook, де кожен охочий може лишити свої контакти. Втім, дехто з філантропів і тут знайшов можливість отримати щось собі, дехто з тих, хто злишає заявки, сподіваються на віддачу — можливість з’їздити в Європу і пожити в їхніх гостей.

Флеш-моб підтримали українські високопосадовці - Президент України Петро Порошенко, міністр інформаційної політики Юрій Стець та міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. «На сьогодні не можна знайти жодного місця в готелі. Тож деяких гостей я буду селити у себе вдома”, - зазначив Петро Порошенко.

Між іншим, така ініціатива від пересічних киян — теж не нова. Під час Євро-2012 також кияни і мешканці інших українських міст, де проходили матчі, безкоштовно селили іноземців у своїх квартирах.

Не забарилась з реакцією і місцева київська влада. Керівник управління туризму КМДА Антон Тараненко анонсував облаштування кемпінгу (наметового містечка) на Трухановому острові. За його словами, кількість заявок від іноземних гостей на місця в кемпінгу вже досягла 100. Подібним чином вирішував проблему з захмарними цінами на житло і Кардіфф минулого року, і Україна під час Євро-2012. Скільки коштуватиме ночівля в наметовому містечку — поки що невідомо, але практика показує, що зазвичай “кемпінгові” ціни не перевищують 90 євро за ніч.

Отже, підвищення цін київськими готелями і власниками квартир під час проведення великих спортивних заходів — цілком нормальне явище. Добре заробити на іноземних туристах прагнуть як у Кардіффі та Лісабоні, так і в Києві. Зрозуміло, що дехто, як-от власники квартири на Андріївському узвозі, дивляться на іноземних туристів як на арабських шейхів, тому й підвищують ціну в 400 разів. Але перед ними, схоже, постане дилема — або лишати захмарну ціну і залишатись ні з чим, або знижувати свої апетити і заробити теж чималі, але все ж таки реальні гроші. Що вони оберуть — побачимо вже за кілька тижнів.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-