В'ятрович пропонує перенести вихідний з 9 на 8 травня

В'ятрович пропонує перенести вихідний з 9 на 8 травня

Укрінформ
Україна нині відзначає День пам'яті та примирення 8 травня і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, який є вихідним. Проте Український інститут національної пам'яті ініціює перенесення вихідного.

 Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в інтерв'ю UNN.

"Ми пропонуємо залишити 9 травня як День перемоги над нацизмом, але вихідний перенести на 8 травня, щоб підкреслити важливість нового формату пам’яті і примирення. Це було б і важливим чинником для деполітизації 9 травня. Бо саме те, що цей день залишається вихідним, перетворює його не на день, коли згадують загиблих і живих ветеранів, а на день, коли проросійські сили виходять на вулиці, щоб нагадати про своє існування, влаштовуючи провокації з портретом Сталіна, червоними прапорами, так звані "безсмертні полки", які є російською ініціативою, спрямованою на те, щоб нагадати, що Україна нібито є частиною "русского мира". Все це лишається активним саме через те, що 9 травня, як і раніше, є вихідним", - підкреслив В'ятрович.

Водночас він висловив переконання, що ветерани Великої Вітчизняної війни це зрозуміють.

"Я переконаний, що перенесення вихідного з 9 травня на 8 жодним чином не образить ще живих ветеранів. Натомість для молодшого покоління це буде сигналом, що ми готові по-іншому дивитися на ці річниці і готові йти своїм шляхом, а не нав’язуваним Росією", - сказав голова УІНП.

Він також впевнений, що пропозиції УІНП, спрямовані на вдосконалення національного календаря державних свят, теж будуть сприйняті спокійно і стануть звичним для українців явищем.

Читайте також: Велика Вітчизняна була ключовим міфом для творення "радянської нації" - В'ятрович

"Він (календар - ред.) уже написаний, і ми його передали в Міністерство культури, яке має його подати на погодження в Кабінет міністрів... Я вірю, що у політиків стане наснаги прийняти цей календар у повній мірі. Мова йде не тільки про скасування якихось вихідних, таких як 8 березня чи 2 травня, мова йде не лише про перенесення вихідного з 9 травня на 8, але й про загальне впорядкування системи державних свят, які є в Україні, щоб навести в цьому лад. Бо у нас зараз відзначаються і радянські свята, і нові українські свята, і релігійні свята", - зазначив історик.

В'ятрович додав, що якщо буде реалізована ця концепція, то 8 березня стане Днем боротьби жінок за свої права. Відповідно, це буде робочим днем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-