Велика Вітчизняна була ключовим міфом для творення

Велика Вітчизняна була ключовим міфом для творення "радянської нації" - В'ятрович

Укрінформ
Радянська влада використовувала Велику Вітчизняну війну як міф, на основі якого творилася "радянська нація".

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в інтерв'ю UNN.

"Для Радянського Союзу ІІ Світова війна, особливо у форматі Великої Вітчизняної війни, була одним із ключових міфів, на основі якого творилася так звана "радянська нація", у якій мали розчинитися і українська нація, і представники інших національних спільнот. Цей міф базувався на міфі про "народ-переможець", який "звільнив Європу від коричневої чуми". І саме такий підхід до 9 травня як до головного державного свята, яке з часом заступило навіть 7 листопада, успадкувала Росія. Вона переймала пам'ять про це як інструмент збереження її впливу на країни пострадянського простору", - сказав Володимир В'ятрович.

Він зазначив, що з початком російської агресії на сході України пришвидшилося і "розлучення" України і Росії в питаннях ставлення до ІІ Світової війни.

Читайте також: Нацизм перемогли поневолені народи Радянської імперії, а не Москва – експерт

"Тоді ж, у 2014 році стало зрозуміло, що Росія у своїй агресії використовує і міфи про ІІ Світову війну як інструмент інформаційної війни проти України. Для багатьох українців це стало поштовхом для повної дискредитації цих міфів, тому виникла чудова нагода для перезавантаження суспільного ставлення до цих відзначень", - підкреслив В'ятрович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-