10 травня: народний календар і астровісник

10 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Симеона; яке століття в Середні віки було найтемнішим, куди линуть хмари і вмикаємо «економ-режим».

Католики святкують Вознесіння Христове, яке християни східного обряду відзначатимуть рівно за тиждень – 17 травня. Також Церква вшановує сьогодні апостола і священномученика Симеона.

Нині, коли йдеться про щось варварське, про якісь дикі звичаї, мракобісся чи граничну нетерпимість, зазвичай кажуть: «просто Середньовіччя якесь». Утім, Середньовіччя не було суцільно темним: були часи світліші, були темніші, а були й зовсім похмурі. Найтемнішим як у соціальному і релігійному плані, так і в плані моралі та символіки можна сміливо назвати ХVІІ століття. З одного боку це була доба «короля-сонця» Людовіка ХІV і Версаля, великих художників і письменників, науковців, а з іншого – час кривавих воєн, релігійних конфліктів, непосильних податків, кліматичних аномалій, економічної та демографічної кризи, чуми й інших епідемій, постійного страху і голоду. З часів раннього Середньовіччя тривалість життя в Європі ще ніколи не була такою низькою. Суттєво зменшився не тільки зріст самих європейців (як чоловіків, так і жінок), але й тварин. Повсюдно відбувалися жорстокі судилища над відьмами, рівень нетерпимості сягнув свого апогею. Житло теж стало темнішим, тіснішим. Збільшилась кількість «таємних» кімнат, комірчин. Вікна стали вужчими, скло – товстим і візерунчастим, тому пропускало замало світла. В моду ввійшли великі важкі меблі темних кольорів, здебільшого з горіху, які візуально зменшували простір і створювали відчуття сутінків. У бідних районах панують неймовірні злидні і бруд – у Лондоні прання білизни в 1660-ті роки коштує вдвоє дорожче, ніж у 1550-ті; гостро постала проблема з освітленням, до того ж, до звичайного середньовічного забруднення довкілля додалися промислові викиди. Домінуючим кольором став чорний. Приміром, у Парижі в 1700 році у дворян 33% предметів одягу були чорного кольору, 27% - коричневого, 5% - сірого. У чиновників відсоток одягу темних кольорів був ще вищий. Саме з цього століття кольором трауру став чорний. В Україні ХVІІ століття теж можна назвати одним із найтемніших, адже це була сумнозвісна доба Руїни.

Щодо прикмет, то вони такі: коли хмари йдуть на долини, то буде в горах просвітлення, а коли з долин піднімаються вгору – довго втримається сльота. Збільшення вінців навколо сонця віщує суху та ясну травневу погоду.

Іменинники сьогодні Семен, Стефан, Павло, Іван, Марія.

Безжурно лунає зоряно-місячний саундтрек і сьогодні 25-ий місячний день. Вчора був вихідний, але й сьогодні зорі радять не перенапружуватись і відпочивати. Тобто, якщо бути точним, помірно відпочивати і помірно працювати. Місяць спадає, зменшуються і наші сили, тому треба вмикати «економ-режим». Важливі справи розпочинати не варто. Доцільними будуть різноманітні водні процедури. Готуймося, скоро настане молодик!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1912 році: –1,7; а найтеплішим у 1996 -  +28,7. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-