9 травня: народний календар і астровісник

9 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні «горохової Глашки»; де пекли найсмачніші пиріжки з горохом, слухаємо солов’їв або жаб і займаємося власним здоров’ям. 

Сьогодні священномученика Василія, єпископа Амасійського і праведної діви Глафіри. Вони жили на початку ІV століття за часів правління Лікінія й постраждали за віру.

На Глафіри зазвичай сіяли горох. В Україні з цієї рослини сімейства бобових здавна готували чимало страв: пиріжки, супи, каші, запіканки, киселі. «Моду» на горох в Україні ще в Середньовіччі запровадили козаки, які боронили Європу від татар. Вишукані французькі густі горохові супи звісно смакували нашим воякам, але готувати їх було забарно й потребувало різних, часом доволі екзотичних інгредієнтів. Тож запорожці зупинилися на простій, але надзвичайно поживній гороховій каші зі шкварками та гороховій юшці з шинкою. А найсмачніші пиріжки з горохом споконвіків пекли в Кам’янці-Подільському. Між іншим, Україна ось-ось посяде 2-ге місце в світі з виробництва гороху; наша країна також входить у п’ятірку найбільших його експортерів. Український горох купують 69 країн, а найбільше – Індія та Пакистан.

Прикмети на «горохову Глашку» такі: якщо соловей співав усю ніч – перед погожим днем. Якщо добре клює в’юн, то перед дощем, а коли піднімається на поверхню й кружляє – перед грозою. Озерна жаба вилазить на берег теж перед дощем.

Іменинники сьогодні Василь, Глафіра (вона ж Глаша, Фіра), Стефан.

Остання чверть Місяця, сьогодні дуже потужний в енергетичному плані 24-ий місячний день. Якщо зможете, по максимуму використайте його для зміцнення власного здоров’я. Частіше робіть (нехай і найпростіші) фізичні вправи. Чудовий день для спілкування з протилежною статтю, грошових оборудок, операцій з нерухомістю, ремонту. Проаналізуйте, які дії принесли бажаний результат, а які ні; зробіть висновки. У їжі – жодних обмежень, калорії спалюються дуже швидко. Різноманітні масові заходи протипоказані.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році: –1,6; а найтеплішим у 1985 -  +28,5. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-