Гройсман пропонує ввести в областях посаду уповноваженого з прав людей з інвалідністю

Гройсман пропонує ввести в областях посаду уповноваженого з прав людей з інвалідністю

Укрінформ
Прем’єр закликає облдержадміністрації, місцеву владу запровадити посаду уповноваженого з прав людей з інвалідністю і внести в регіональні програми розвитку пункт про реалізацію потреб людей з обмеженими можливостями.

Про це він сказав під час наради з питань виконання рекомендацій та зауважень комітету ООН з прав осіб з інвалідністю, повідомляє Урядовий портал.

«Важливо те, що або ми не розуміємо проблему, як в СРСР, коли люди з квартири на вулицю вийти не могли, або визнаємо проблему, знімаємо бар’єри і допомагаємо людям інтегруватися в суспільство. Я закликаю про це замислитися. Було б корисно, якби як в уряді, так і в ОДА, в місцевих адміністраціях були уповноважені особи», - сказав Гройсман.

Учасники наради відзначили: ситуація щодо реалізації потреб людей з інвалідністю, з одного боку, поліпшується – держава виділяє суттєві кошти на виконання заходів, ухвалено десятки документів, які покращують будівельні норми та вдосконалюють дозвільні процедури. Натомість якість виконаних робіт нерідко є низькою. Приміром, часто пандуси не відповідають вимогам нахилу чи обкладені слизькою плиткою, або ж ширина пандуса не відповідає розбігу коліс інвалідного візка. Такі приклади є по всій Україні, констатують учасники наради.

Глава уряду наголосив, що віднині кожен проект будівництва має проходити аудит – як соціальних служб, так і громадськості, передусім організацій людей з інвалідністю.

«Норм сьогодні достатньо. Кошти – є. Але чи не можна за ці кошти передбачити будівництво якісно нової архітектури та функціональності? Ми направляємо сотні мільярдів на модернізацію. А маємо що? За свої гроші, великі гроші, стару якість та непридатність. А від цього і все інше – і архітектура, і якість робіт, і застосування матеріалів. Якщо в школі кладемо слизьку плитку – це питання безпеки, а інколи й життя. Ми ж це розуміємо. Тож ідеться про комплекс питань, а головне – відповідальність... Я не шукаю винних, але хочу бачити, що буде після і як буде поширюватися добрий досвід, який також має місце», - сказав він.

Читайте також: У столиці відбудеться благодійний бал

Прем’єр-міністр наголосив, що пройде небагато часу, і людей буде важко вразити оновленим сквером чи новим автобусом. Конкуренція, на його думку, буде в тому, як розв’язуються проблеми людей.

Він також нагадав, що в областях працюють групи з перевірки використання ресурсів, зокрема й виконання плану заходів із захисту прав людей з інвалідністю. За підсумками перевірок покажуть як здобутки, так і безгосподарність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-