Українців закликають долучитися до акції

Українців закликають долучитися до акції "Мак пам'яті"

Укрінформ
Українців закликають вшанувати співвітчизників, полеглих на всіх фронтах Другої світової війни: одягнути символ пам’яті - червоний мак.

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті.

"Наближається День пам’яті та примирення 8 травня і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня. Це був найкривавіший глобальний конфлікт, під час якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. Як відомо, українці воювали у 7 арміях світу: Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США. Прямі людські втрати України у Другій світовій становлять 8-10 млн осіб", - ідеться в повідомленні.

За словами голови УІНП Володимира В'ятровича, Друга світова війна відкрила руйнівну силу обох тоталітарних режимів - нацистського та комуністичного. Всім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України - масові вбивства полонених, Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл. Упродовж довгого часу замовчувалися численні злочини комуністичного режиму на нашій землі. Серед яких - розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року; знищення центру Києва восени 1941 року; підрив Дніпрогесу, використання непідготовлених, нашвидкуруч мобілізованих вояків.

"8 травня - в день, коли завершилася Друга світова війна в Європі, важливо вшанувати усіх її жертв і наголосити, що такі трагедії ніколи не повинні повторитися. Про це нагадує наш символ - червоний мак та гасло “Ніколи знову”, - зазначив В'ятрович.

Читайте також: У Києві "живим гербом" привітали ветеранів Другої світової

Червоний мак є національним символом пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, з 2014 року.

Дизайн символу "Мак пам’яті" розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-