Нобеля з літератури не вручатимуть цьогоріч через скандал

Нобеля з літератури не вручатимуть цьогоріч через скандал

Укрінформ
Нобелівський комітет не вручатиме премію з літератури в 2018 році на фоні скандалу в Шведській королівській академії, в обов'язки якої входить присудження і вручення цієї премії.

Про це повідомляється в прес-релізі на сайті Нобелівського фонду.

"Нобелівський фонд підтримує рішення Шведської академії відкласти Нобелівську премію 2018 року в галузі літератури", - йдеться в повідомленні.

У 2019 році присудження Нобелівської премії з літератури відновлять.

Також зазначається, що перенесення премії з літератури не вплине на вручення Нобелівської премії за досягнення в інших сферах.

Рішення було прийнято на тлі скандалу про сексуальні домагання чоловіка одного з членів Шведської королівської академії. На знак протесту відразу три дійсних члени академії подали у відставку: письменник Клас Остергрен, літературознавець Кьйолл Еспмарк і історик Петер Енглунд. Також у відставку пішла і постійний секретар академії Сара Даніус. 

Читайте також: Нобель із літератури під загрозою: зі Шведської академії йдуть люди

Як відомо, у листопаді минулого року 18 жінок висунули обвинувачення в сексуальному насильстві і переслідуванні проти Жана-Клода Арно, чоловіка члена Шведської академії поетеси Катарини Фростенсон. Арно всі звинувачення спростовує.

Нобелівську премію з літератури присуджують з 1901 року. Її лауреатами стали загалом 114 осіб (в якісь роки премія не вручалася, в якихось її ділили між двома письменниками).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-