Група “Першого грудня” підтримала ініціативу надання українській церкві автокефалії

Група “Першого грудня” підтримала ініціативу надання українській церкві автокефалії

Укрінформ
Група “Першого грудня" підтримала звернення Президента України Петра Порошенка та постанову Ради з проханням до Вселенського Патріарха Варфоломія надати томос про автокефалію Православної Церкви в Україні.

Про це йдеться у заяві ініціативної групи “Першого грудня”, яка утворена 2011 року у відповідь на звернення трьох українських Церков і складається з людей різних релігійних переконань і традицій, опублікованій на сайті групи. 

“Сподіваємось, що цей історичний чин, будучи підтриманий Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм і позитивно сприйнятий на Синоді Константинопольського Патріархату напередодні відзначення 1030-ої річниці Хрещення Руси-України, стане подією особливого, епохального значення”, - йдеться у заяві.

Наголошується, що історична пам'ять українського народу свідчить, що саме Константинопольська Церква є для Руси-України Матір’ю-Церквою. Крім того, вказується на те, що акт про підпорядкування Київської митрополії Москві (1686 р.) є незаконною дією, а Константинопольський Патріархат не визнає Україну канонічною територією Російської Православної Церкви.

“Україна, позбавлена власної Церкви, вже сто років тому (1917–1918) підносила вустами своїх ієрархів на Соборі питання автокефалії УПЦ. Відповідний закон Директорії УНР про автокефалію був прийнятий 1919 року. Вселенськими Соборами встановлено правило, згідно з яким церковно-адміністративний розподіл має збігатися з державними кордонами і, відповідно, подальше унезалежнення народів, які сповідували Православ'я, вело до усамостійнення Церков цих народів”, - заявили в групі “Першого грудня”.

Підкреслюється, що ці історичні, юридичні та канонічні факти “не залишають сумніву, що Православна Церква в Україні, як свого часу Православні Церкви в Албанії, Болгарії, Греції, Грузії, Польщі, Румунії й Сербії, має невід’ємне право на автокефалію – як і належить Православній Церкві незалежної європейської країни”.

Читайте також: Філарет порівняв створення помісної церкви з євроінтеграцією України

Крім того, існує ще одна – болюча й нагальна – причина пришвидшити процес звільнення українського Православ’я з-під церковного диктату Москви - війна Росії проти України, анексія Криму та безперервні дії російсько-терористичних збройних формувань на Донбасі.

Зазначається, що наразі склалася парадоксальна ситуація: на території України діє церковна структура, фактично підпорядкована РПЦ, а дві Українські Православні Церкви (УПЦ КП та УАПЦ) вважаються “неканонічними”, такими, які нібито не мають права бути самостійними, обирати канонічного Патріарха і на рівних спілкуватися із сестринськими Церквами незалежних країн.

“Ініціативна група “Перше грудня” вважає цю ситуацію цілковито неприйнятною і сподівається на якнайскоріше надання Православній Церкві в Україні автокефалії. Розглядаємо це питання не лише як суто церковне, а й як чинник духовної безпеки та національно-державної перспективи України. Ми віримо, що нормалізація канонічного статусу й церковного життя тих православних вірян, які прагнуть відродити давні, органічні для Київської Церкви форми благочестя, позитивно вплине на духовний клімат в Україні”, - йдеться у заяві.

Читайте також: Київський патріархат закликає вірян протидіяти УПЦ МП своїми листами

Група звернулася до громадянського суспільства із закликом підтримати зусилля Української держави і діячів УПЦ КП та УАПЦ щодо створення Української Помісної Православної Церкви.

Учасники групи  -  В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави також офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Крім того, Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-