Як висвітлювати масові акції: МВС дало поради журналістам

Як висвітлювати масові акції: МВС дало поради журналістам

Укрінформ
Журналісти під час масових акцій завжди мають шукати найбезпечнішу позицію для своєї роботи, а також вживати заходи задля якомога чіткішої ідентифікації себе як представника ЗМІ.

Про це сказав речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко під час круглого столу в Укрінформі до Всесвітнього дня свободи преси на тему "Свобода слова в Україні: поточний стан і виклики".

“Ми закликаємо зайняти найбезпечнішу позицію, коли відбувається акція, і коли вона з мирної перетворюється на немирну, коли починається застосування якоїсь сили. На наш погляд, безпечною є позиція, яка з одного боку забезпечує можливість репортеру висвітлити це, а з іншого боку — максимально виводить його з позиції перебування на одній чи іншій стороні конфлікту”, - сказав Шевченко.

За його словами, під час висвітлення конфлікту представникам ЗМІ варто бути якомога більше віддаленими від сторін конфлікту.

“Перебувати безпосередньо у лавах правоохоронців або за їхніми спинами або серед них, або серед правопорушників не варто. Треба намагатися зайняти якомога безпечніше місце”, - додав він.

Читайте також: За чотири місяці зареєстровано 76 справ про перешкоджання журналістам

За словами представника МВС, нині на медіа-ринку значно збільшилася кількість тих людей, які хочуть називати себе журналістами і працюють на масових акціях у ролі журналістів. “Тобто людей, які на масових акціях працюють із журналістською метою у рази більше. Часто це самі учасники активних акцій, які за допомогою сучасних пристроїв проводять інформаційну діяльність, можливо непрофесійну, але інформаційну”, - сказав речник МВС та зазначив, що це ускладнює для правоохоронців процес роботи зі ЗМІ.

Саме тому, наголосив Шевченко, журналістам необхідно максимально ідентифікувати себе під час роботи у таких умовах. “Звісно, не можна кожного змусити вдягнути жилет, але чим більше на журналістові ідентифікаційних ознак, які, з точки зору здорового глузду, ідентифікують його як професійного журналіста, тим краще. Посвідчення, професійна апаратура - іноді і цього достатньо, а іноді буває недостатньо. Особливо коли йдеться про активну дію силових дій поліції. Тому чим більше яскравих ідентифікаторів, тим краще”, - сказав він.

Речник міністерства наголосив, що це піде на користь не тільки журналісту, а й допоможе правоохоронцям чітко зрозуміти, що тут працює представник ЗМІ, особливо коли події розгортаються дуже швидко і немає часу для діалогу, для з’ясування того, хто є хто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-