У Молдові пройшов міжнародний «круглий стіл» з питань збереження української мови

У Молдові пройшов міжнародний «круглий стіл» з питань збереження української мови

Укрінформ
Міжнародний «круглий стіл» «Рідна мова як гарант збереження національної ідентичності в поліетнічному суспільстві» пройшов в Українському домі Товариства українців Молдови «Заповіт-Mostenire» в місті Бєльці.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Безумовно, ми намагаємося зробити все, щоб зберегти культуру, ідентичність і національну самобутність українців. Мені сьогодні, як людині, що координує роботу з національними меншинами, доводиться дуже багато працювати у цьому напрямку. Звичайно, в один день все не виправити, однак ми будемо прагнути надати будь-яку допомогу», - зазначив присутній на конференції заступник голови парламенту Молдови Вадим Вітюк.

Він нагадав присутнім, що як корінний бельчанин (родом з села Шафран), ніколи не відділяв себе від проблем, з якими стикаються українці півночі Молдови.

Вітальне посилання учасникам «круглого столу» від імені Надзвичайного і повноважного посла України в Молдові Івана Гнатишина зачитала перший секретар посольства Алла Отверченко. «Значення і важливість збереження рідної мови як головної ознаки нації, як запоруки збереження національної ідентичності важко переоцінити. Ця тема в усі часи залишається актуальною. Мова – це той фундамент, той грунт, на якому будується нація», - підкреслив у своєму зверненні дипломат.

Читайте також: Україна домовилася з Болгарією про мову в школах

Учасники конференції з тривогою говорили про те, що в останні роки спостерігається зменшення кількості ліцеїв, шкіл та дитячих садочків, де українська мова викладається як предмет, або є мовою навчання у місцях компактного проживання українців. Учасники «круглого столу» наводили конкретні приклади на підтвердження даної тенденції.

Доктор наук, викладач кафедри Бельцького університету Марина Туницька доповіла про ситуацію с підготовкою викладачів української мови. 

З аналізом розвитку української мови і наявності українських шкіл на півночі Молдови, де в більшості проживають українці, виступив історик з Чернівців Олександр Руснак.

У дебатах взяли участь Людмила Чолану (ініціатор проведення конференції, Бельцький університет), Василь Панчук (екс-мер Бєльц та колишній депутат парламенту Молдови), викладачі української мови і літератури, відомі вчені-україністи з Молдови та України, представники творчої інтелігенції та громадських організацій, акредитовані в Молдові українські дипломати, журналісти.

Організаторами «круглого столу» виступили Товариство українців Молдови «Заповіт», Центр Української мови та культури Бельцкого державного університету імені Алеку Руссо, Чернівецька обласна громадська організація «Інститут Бессарабії», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Громадська організація «Інститут демократизації і розвитку» при підтримці Посольства України в Молдові та Консульства України в місті Бєльці.

Фото: Зинаїда Гурська, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-