Українська сторона готова до чергового етапу звільнення заручників - Геращенко

Українська сторона готова до чергового етапу звільнення заручників - Геращенко

Укрінформ
Київ очікує від Москви конкретної відповіді на пропозицію передати РФ 23 росіян, засуджених за злочини проти суверенітету і територіальної цілісності України, заради звільнення українців, які перебувають у російських в'язницях.

Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook у контексті заяви представника РФ у Тристоронній контактній групі з врегулювання на Донбасі Бориса Гризлова про імовірність "великого обміну полоненими" найближчим часом.

“Ми чекаємо від РФ та її представників не заяв, а конкретної відповіді щодо нашої пропозиції передати їм 23 росіян, що засуджені за злочини проти суверенітету і територіальної цілісності України задля звільнення українців в російських тюрмах. Також принциповим для нас залишається негайне звільнення наших військових і журналіста Асєєва, інших заручників, що кілька років утримуються на окупованому Донбасі”, - зазначила Геращенко.

За її словами, українська сторона готова задля цього помилувати тих українських громадян, що скоїли "злочини, пов'язані з війною" (але не вбивства). “Буде добре, якщо на ці конкретні пропозиції РФ і ОРДЛО дадуть відповіді 4 травня, як заявляє пан Гризлов. Ми давно готові до чергового етапу визволення заручників. Разом з тим інша сторона - РФ - й досі не зацікавилася своїми 23 громадянами, натомість їх вносять у свої списки ОРДЛО, як і "беркутівців", щодо причетності яких до вбивств на Майдані зараз ідуть розслідування, як і причетних до терактів в Одесі і Харкові”, - підкреслила перший віце-спікер.

Читайте також: Геращенко закликає Путіна звільнити бранців до інавгурації

Вона розцінює це як штучне затягування чергового процесу визволення заручників і звертається до РФ з пропозицією прийняти відповідне рішення.

“Також немає жодного пояснення, окрім бажання поглибити гуманітарну кризу на Донбасі, блокування з боку підконтрольних РФ ОРЛО відкриття КПВВ « Золоте»", - додала Геращенко.

Як раніше повідомляли ЗМІ, представник Росії у Тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив, що існує перспектива великого обміну полоненими найближчим часом на Донбасі.

Чергова зустріч ТКГ має відбутися 4 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-