Вступна кампанія: для Криму й Донбасу третій рік поспіль діють особливі правила

Вступна кампанія: для Криму й Донбасу третій рік поспіль діють особливі правила

Укрінформ
Абітурієнти з Криму і непідконтрольної частини Донбасу, як і в попередні два роки, зможуть вступати до українських вишів або ПТНЗ за спрощеною процедурою - без складання ЗНО. Також для вступу їм не треба мати при собі паспорт та атестат.

Про це йшлося під час наради щодо вступу через освітні центри, яка відбулася в МОН за участі представників ЗВО, місцевих департаментів освіти та громадських організацій, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

"Вступити за спрощеною процедурою можна буде з 4 червня до 28 вересня через освітні центри "Донбас-Україна" та "Крим-Україна. Освітні центри "Донбас-Україна" створюються на базі підконтрольних українській владі закладів вищої освіти Донеччини та Луганщини та переміщених вишів. А центри ”Крим-Україна” діятимуть на базі уповноважених ЗВО у різних регіонах. Для вступу за спрощеною системою абітурієнту потрібно буде приїхати до освітнього центру, подати заяву та заповнити освітню декларацію", - йдеться у повідомленні.

Після цього абітурієнт має пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів (українська мова, історія України) і скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного ЗВО, або творчий конкурс.

Також необхідно буде отримати в школі, закріпленій за освітнім центром, тимчасову довідку – її протягом 3 місяців потрібно замінити на документ про освіту державного зразка (атестат).Також упродовж року можна отримати додаток до нього. Для цього треба пройти річне оцінювання на базі загальноосвітнього навчального закладу, який закріплений за освітнім центром.

Вступати через освітні центри можуть як особи, що не мають українського документа про освіту та сертифікатів ЗНО, так і ті, хто має такий документ та сертифікати ЗНО 2016, 2017 або 2018 року.

У середньому процедура вступу триває близько 3-4 днів.

Для вступників з Криму діятиме спеціальна квота, а для абітурієнтів з Донбасу у вишах будуть передбачені фіксовані обсяги держзамовлення. Крім того, їх першочергово забезпечуватимуть гуртожитками на період навчання.

Читайте також: Вступна кампанія: на ЗНО вже понад 335 тисяч зареєстрованих

Для кримчан та вступників з Донбасу традиційно працюватиме “гаряча лінія”, де надаватимуть консультації щодо вступу.

Загальний номер для консультацій - 0 800 504 425.

Номер “гарячої лінії” освітнього центру “Крим-Україна” у Херсоні - 0 800 50 45 70;

Номер “гарячої лінії” освітнього центру “Донбас-Україна” у Краматорську - 0 800 50 45 22 та у Сєверодонецьку - 0 800 50 45 11.

Усі дзвінки безкоштовні.

Нагадаємо, що в Україні не визнають будь-які освітні документи, видані на окупованих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-