“Чорнобильські” платять майже 2 мільйонам українців

“Чорнобильські” платять майже 2 мільйонам українців

Укрінформ
Держава у 2018 році надає допомогу 1 млн 868 тисячам осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева під час наради на Чорнобильській АЕС, яка проходить під головуванням Президента Петра Порошенка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Соціальна підтримка держави надається 1 млн 868 тисячам осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них 199 тисяч учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, в тому числі 58 тисяч осіб, у яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильської катастрофою", - сказав Рева.

За його словами, у державному бюджеті на цей рік на всі бюджетні програми, пов'язані із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, передбачено майже 2 млрд грн. Із них 413 млн грн - на доплату в зоні відчуження, надання щорічної та додаткової відпустки. Майже 903 млн грн - на виплату грошової компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ще 4 17,5 млн грн - на виплату компенсації за харчування дітей у їдальнях навчальних закладів, 123,5 млн грн - на оплату санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей з інвалідністю, пов'язаних з Чорнобильською катастрофою. 49 млн грн - на виплату компенсації за шкоду здоров'ю та допомоги на оздоровлення, які постраждали внаслідок аварії та ЧАЕС.

Міністр нагадав, що внаслідок цієї аварії постраждали близько 5 мільйонів громадян.

Читайте також: Порошенко назвав пріоритетом для влади соціальний захист чорнобильців

Як повідомлялося, 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Вогонь гасили до 5 години ранку. Проте у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн - Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим - сьомим рівнем небезпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-