У Москві остаточно знищили Бібліотеку української літератури

У Москві остаточно знищили Бібліотеку української літератури

Фото
Укрінформ
У Москві завершили знищення Бібліотеки української літератури.

Про це повідомляє УНІАН.

За його інформацією, цього тижня з будівлі, де раніше містилася бібліотека, зникла вивіска. Коли саме зняли вивіску, не зрозуміло, але, за словами колишніх співробітників, ще тиждень тому на будинку за адресою вул. Трифоновська, 61 був напис: «Бібліотека української літератури».

Наразі з будівлі вже зняли усі вивіски. Крім того, заблоковано сайт бібліотеки. При спробі зайти на сайт за адресою mosbul.ru з'являється напис: «Вибачте, але наразі сайт закритий на реконструкцію».

За даними УНІАН, будівлю бібліотеки передано Департаменту спорту російської столиці, де буде розміщено Центр розвитку туризму Москви.

Разом з тим, як повідомив адвокат Іван Павлов, який представляє інтереси колишнього директора бібліотеки Наталії Шариної, 24 квітня Мосміськсуд о 15.00 продовжить розглядати апеляцію захисту на вирок Шариної, обвинувачуваної у розтраті грошей і розповсюдженні екстремістської літератури. На наступному засіданні очікується виступ державного обвинувача і самої Шариної.

Де-факто бібліотека припинила свою роботу ще рік тому і залишалася лише вивіска. Частину фондів закладу було відправлено в Бібліотеку іноземної літератури, частину викинули. Як повідомив один із співробітників бібліотеки, після репресій проти бібліотеки, засудження Шариної, розшуку слідчими читачів за інтерес до «екстремістської» і «націоналістичної» літератури до читальних залів перестали заходити відвідувачі. Останніх двох бібліотекарів звільнили 1 березня цього року.

Читайте також: Через Telegram у Росії почали блокувати IP-адреси Microsoft

Як повідомлялося раніше, у жовтні 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві провели обшук, поліція підкинула націоналістичну літературу. Також обшук провели вдома у Шариної. 5 червня 2017 року Міщанський райсуд Москви засудив Шарину до 4 років ув'язнення умовно. Її звинуватили в розповсюдженні екстремістської літератури, «яка закликає до ненависті і ворожнечі», а також у розтраті бюджетних коштів. Захист Шариної оскаржив вирок.

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International заявили, що Шарина стала жертвою судового свавілля, а винесений вирок демонструє цілковите презирство російської судової системи до принципу верховенства права.

Фото: УНІАН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-