"Група 2 травня" розповіла в Ризі про трагічні події в Одесі в 2014 році

Фото, відео
Укрінформ
Представники експертно-журналістської "Групи 2 травня" в Ризі розповіли журналістам, представникам української діаспори, латвійським активістам про підсумки їх незалежного розслідування подій в Одесі 2 травня 2014 року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в Латвію приїхали три представника "Групи 2 травня" - експерт-хімік Владислав Балінський, підполковник МВС у відставці Владислав Сердюк, незалежний журналіст, блогер Сергій Дібров.

Дібров підкреслив, що одеські події 2 травня, та й усю «руську весну-2014» не можна розглядати у відриві від того, що відбувалося в попередні роки. Активна підготовка до антиукраїнської спецоперації почалася в 2006-2008 рр. Вже тоді готувалася промосковська агентура в містах півдня і сходу України, розроблялся календар проросійських заходів - ходи, мітингів, «руських маршів».

"Група 2 травня" розповіла в Ризі про трагічні події в Одесі в 2014 році / Фото: Олег Кудрин, Укрінформ

Присутнім було показано відеофільм з інтерв'ю, картами, схемами, свідченнями очевидців і коментарями експертів. Після нього гості відповіли на питання присутніх.

Вони розповіли, що до 2 травня 2014 року протистояння між одеським Майданом і «Куликовим полем» вже йшло на спад, але в цих умовах радикальні дії проросійського угрупування «Одеська дружина» спровокували багатогодинне озброєне протистояння в центрі міста. Першими загиблими були представники самооборони Майдану. Пожежа в одеському Будинку профспілок на Куликовому полі стала лише фінальним актом драми. Він виник в ході жорсткого протистояння сторін. Вогонь миттєво охопив підручний матеріал, яким «куликовці» забарикадували вхід, і через протяг швидко поширився на усі поверхи будівлі. Неможливість оперативно евакуюватися з приміщення стала причиною стількох жертв.

Тоді ж російська пропаганда докорінно спотворила події, що сталися, і використала їх для розпалювання війни, мобілізації, залучення до агресії в Україні російських добровольців, заявили представники «Групи 2 травня».

Присутнім була роздана книга «Одеса. 2 травня 2014-го. Як це було. Матеріали незалежного журналістського розслідування «Групи 2 травня».

У зустрічі також взяли участь глава Конгресу українців Латвії Микола Павлюк і латвійський активіст Андрій Анценс, тимчасовий повірений України в Латвії Аліса Подоляк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-