ВРП вимагатиме у Луценка розслідувати втручання в діяльність судді

ВРП вимагатиме у Луценка розслідувати втручання в діяльність судді

Укрінформ
Вища рада правосуддя внесе подання генпрокурору Юрію Луценку про виявлення посадових осіб ГПУ, які допустили бездіяльність після заяви судді Шевченківського райсуду Києва Тетяни Левицької про втручання в її роботу.

Про це повідомляє прес-центр судової влади України. 

"Вища рада правосуддя ухвалила внести генеральному прокурору подання про виявлення посадових осіб ГПУ, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, щодо повідомлення судді Шевченківського райсуду Києва Тетяни Левицької про втручання в її діяльність", - ідеться в повідомленні прес-служби.

Як зазначається, до такого висновку ВРП дійшла, розглянувши повідомлення судді Шевченківського райсуду Києва Левицької про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні вказано, що 27 та 28 січня 2018 року як черговий слідчий суддя Левицька розглядала клопотання слідчого відділу поліції № 4 Шевченківського управління поліції ГУ Нацполіції Києва про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні стосовно двох осіб.

За словами судді, під час судового засідання адвокати та інші особи, які прибули для підтримки підозрюваних, вели себе нахабно, демонстрували неповагу до суду, повністю ігноруючи вимоги щодо дотримання порядку в залі засідань.

У повідомленні Левицька вказує, що судове засідання закінчилось о 01:00, а на ранок цього ж дня на лобовому склі автомобіля, яким вона користується, припаркованого біля будинку, де мешкає, було виявлено лист у вигляді буклета із зображенням її сім'ї (батько, мати та двоє дітей), а на зворотному боці розміщено витяги із статей Конституції України.

Вказану обставину суддя сприйняла як загрозу їй та її сім'ї у зв'язку зі здійсненням правосуддя. За таких обставин вона вирішила звернутися до поліції.

Відповідна заява зареєстрована в Дніпровському управлінні поліції ГУ Нацполіції в Києві 28 січня 2018 року, того ж дня внесені відомості і до ЄРДР.

Крім того, 29 січня 2018 року Левицька подала заяву до Шевченківського райсуду Києва про вжиття спеціальних заходів забезпечення безпеки щодо неї та її сім'ї.

Також повідомляється, що Левицька 31 січня 2018 року надіслала повідомлення про втручання в її діяльність до ВРП та генпрокурору.

Читайте також: Луценко готує документи на зняття недоторканності ще з п'яти депутатів

У прес-службі ВРП зазначають, що на запит члена ВРП Ірини Мамонтової до ГПУ щодо стану розгляду повідомлення Левицької про втручання в її діяльність надійшов лист за підписом заступника керівника Київської місцевої прокуратури № 10, із якого вбачається, що звернення члена ВРП розглянуто, та повідомлено, що згідно з даними ЄРДС, кримінальних проваджень за фактом втручання невідомих осіб у діяльність судді Шевченківського райсуду Києва Левицької щодо здійснення правосуддя не знайдено. Також вказано, що станом на 12 березня 2018 року звернення Левицької за вказаним фактом не надходили.

Таким чином, Мамонтова дійшла висновку, що під час проведення перевірки встановлено грубе порушення вимог кримінального процесуального законодавства України з боку посадових осіб ГПУ, яке полягало у невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням судді про вчинене кримінальне правопорушення, пересиланні повідомлення судді про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя та запитів ВРП щодо таких повідомлень судді з одного правоохоронного органу до іншого.

Як повідомлялося, наприкінці січня суддя Левицька заарештувала активістів Олексія Шемотюка і Олександра Горбаня на 60 діб із альтернативою внесення застави у розмірі 2,2 мільйонів гривень через підозру в спробі підпалу так званого "Десятинного монастиря" УПЦ Московського патріархату вночі 25 січня.

Згодом Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід Горбаню та Шемотюку і відпустив їх на поруки народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-