Правозахисник проситиме Трампа і глав ЄС сприяти поверненню в Україну вкрадених активів

Правозахисник проситиме Трампа і глав ЄС сприяти поверненню в Україну вкрадених активів

Укрінформ
Правозахисник Едуард Багіров має намір звернутися до глав країн Європейського Союзу, а також президента США з проханням посприяти поверненню до України раніше виведених активів.

Про це він повідомив під час прес-конференції в Укрінформі.

 "Я маю намір звернутися через посольства до керівників країн ЄС, а також до президента США з офіційним проханням, щоб вони дали вказівку своїм фінансовим установам з'ясувати, хто і як зі списку найбагатших українців виводили активи в офшори, не повертали у бюджет гроші і не платили податки. Це буде правовою підставою, щоб відносно цих громадян провели податкові перевірки", - сказав він.

Багіров уточнив, що має намір написати відповідні звернення протягом двох тижнів.

Правозахисник зазначає, що з моменту здобуття Україною незалежності у 1991 році 90% державного майна перейшло у приватне користування. При цьому сотня найбагатших українців заробили на цьому майні чималі капітали, прибутки від яких вивели в офшори, не сплативши податків.

"За цей час вони заробили великий капітал - десятки мільярдів доларів, які, зрештою, були виведені в офшори. Ці гроші не оподатковувалися, бюджет України недоотримав податок", - заявив Багіров.

Правозахисник розповів, що у березні поточного року вирішив провести аудит "Міжнародної ліги захисту прав громадян України", яку створив у 2001 році. З'ясувалося, що за 17 років очолювана ним організація заробила 60 млн грн, проте до держбюджету не було сплачено належних податків. У цьому зв'язку Багіров особисто звернувся із заявою про скоєння ним злочину на ім'я першого заступника начальника Головного управління ДФС у м. Києві Ігоря Скорохода і попросив вирахувати з нього несплачені податки та порушити кримінальну справу.

"Поки що відповіді немає. Вони переслали мою заяву у прокуратуру міста Києва, а ті відправили їм назад. Я спілкувався з начальником податкової служби столиці і просив, щоб з мене вирахували податків із тих 60 млн грн, які я заробив. Я очікую, що податкові органи проведуть об'єктивне розслідування і приймуть законне рішеня", - зазначив Багіров.

Читайте також: Суд арештував російське судно за незаконний видобуток піску в Чорному морі

Схожих дій правозахисник очікує і від ста найбагатших українців, які, за його словами, вивели з країни в офшори прибутки і не сплатили податки до держбюджету. "Я пропоную  багатим українцям вчинити так само, тобто звернутися у податкову інспекцію, щоб вони дозволили провести аудит. У результаті, я впевнений, рішенням фіскальної служби і судів вони будуть зобов'язані повернути в бюджет країни мінімум сотні мільярдів доларів, які зараз нам необхідні для розвитку економіки", - резюмував Багіров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-