Українцям радять готувати копії паспортів для декларацій з лікарями

Українцям радять готувати копії паспортів для декларацій з лікарями

Укрінформ
Надання ксерокопій паспортів та ідентифікаційних кодів при укладенні декларації з лікарем первинної медичної ланки дасть змогу в разі розбіжностей уточнити дані пацієнта.

Про це на брифінгу щодо кампанії з вибору лікаря сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Часто задають питання про те, що роблять копії паспортів і копії ідентифікаційних кодів пацієнтів у лікарнях, і їх там зберігають. Насправді це частина нашого законодавства, наказу про порядок вибору лікаря, і це робити потрібно, не дивлячись на те, що це може бути незручно. Це додатковий засіб верифікації того, що дійсно ця людина уклала декларацію з цим лікарем», - пояснив Ковтонюк.

Він навів приклад того, як кілька днів тому в Хмельницькій області при укладенні декларації з пацієнтом вказали 1871 рік народження.

«Коли влітку Національна служба здоров'я (НСЗУ) укладатиме договори з цим закладом, вона буде нести серйозну відповідальність за використання фінансів на кожного пацієнта. Я б на місці голови НСЗУ поцікавився чи дійсно у нас в Хмельницькій області живе світовий рекордсмен за віком, чи треба перевірити цей факт. Інакше його перевірити, ніж перевірити паспортні дані людини, не існує», - зазначив Ковтонюк.

Серед інших порушень, за словами заступника міністра, частіше трапляється, що пацієнтам відмовляють в укладанні декларації через місце реєстрації.

Ковтонюк ще раз наголосив, що лікаря обирає саме пацієнт, і це не повинно залежати від місця реєстрації людини.

«Це є грубе порушення наказу МОЗ, а також грубе порушення логіки медичної реформи. Я хочу сказати, що ті головні лікарі, ті керівники закладів, які таке допускають, не розуміють для чого ми це робимо, не розуміють, що робиться все це для того, щоб людина могла сама обрати того лікаря, якому довіряє, а держава за цей вибір заплатить. Нам не треба дільниць і дільничної системи, люди не повинні бути прив'язані до місця, де вони живуть», - сказав Ковтонюк.

Також, за його словами, поширені випадки, коли пацієнтам пропонують укласти декларацію в паперовому вигляді, і іноді відмовляють начебто через відсутність бланків декларації. Або пропонують заплатити за паперову декларацію.

Читайте також: МОЗ спростовує масове звільнення лікарів "швидкої" у Києві

Заступник міністра наголосив, що жодних бланків декларації не існує, декларація укладається виключно в електронному вигляді, а в паперовому вигляді її друкують уже після занесення даних пацієнта в електронну систему.

Він нагадав, що всі проблемні питання при укладанні декларації можна вирішувати з головним лікарем медичного закладу, або місцевим департаментом охорони здоров'я, також можна безпосередньо на сайті МОЗ заповнити форму звернення, описавши ті перепони чи непорозуміння, які виникли в процесі укладання декларації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-