Військова прокуратура наполягає на судовому розгляді справи

Військова прокуратура наполягає на судовому розгляді справи "Гіві"

Укрінформ
Головна військова прокуратура оскаржила рішення Павлоградського суду, який вирішив повернути стороні обвинувачення кримінальне провадження проти ватажка донецьких бойовиків Михайла Толстих, більш відомого як "Гіві".

Про це йдеться у відповіді Головної військової прокуратури за підписом заступника генпрокурора – головного військового прокурора Анатолія Матіоса на інформаційний запит "Радіо Свобода".

"Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України подала апеляцію на рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, який вирішив повернути кримінальне провадження проти Михайла Толстих (відомого як "командир угруповання "Сомалі" на прізвисько "Гіві") стороні обвинувачення", - йдеться у повідомленні. 

За інформацією з прокуратури, до Апеляційного суду Дніпропетровської області подано апеляційну скаргу з вимогою скасувати рішення Павлоградського суду і призначити новий розгляд справи.

Як зазначили у відомстві, підстави для повернення справи прокурору "абсолютно надумані" і єдиною причиною судової ухвали є "дивне і вперте небажання суду за будь-яких підстав розглядати справу за обвинуваченням ватажка терористів "ДНР".

Зокрема, як зазначили у військовій прокуратурі, суд обгрунтував своє рішення наявними у ЗМІ даними про загибель Толстих, однак, за українським законодавством, підставою для державної реєстрації смерті має бути документ встановленої форми, виданий установою охорони здоров’я, судово-медичною установою або рішення суду.

"Повідомлення у ЗМІ, а також інформація з будь-якого іншого джерела не є підставою вважати особу померлою", – наголосили у відомстві.

У прокуратурі підкреслили, що обвинувальний акт щодо Толстих був переданий до суду ще у вересні 2016 року, а повідомлення про його загибель у ЗМІ з’явились у лютому 2017-го. Водночас сторона обвинувачення на цій стадії кримінального провадження позбавлена можливості здійснювати слідчі дії з власної ініціативи. Підтвердження або спростування смерті підсудного можливе тільки під час судового розгляду на підставі доручення суду, зазначили у відомстві.

Там також поінформували, що Інтерпол відмовив у оголошенні Толстих у міжнародний розшук, і відповідний документ про це був наданий суду.

Читайте також: Суд не може закрити справу терориста "Гіві" – через юридичну колізію

Як повідомлялося, 30 березня стало відомо, що Павлоградський міськрайонний суд викликав на засідання обвинуваченого Михайла Толстих (командира угруповання бойовиків "Сомалі" на прізвисько "Гіві"), опублікувавши відповідне повідомлення в газеті "Урядовий кур’єр".

4 квітня колегія суддів Павлоградського міськрайонного суду вирішила повернути кримінальне провадження проти Толстих стороні обвинувачення, зокрема, зазначивши, що "у розпорядження суддів надійшло повідомлення СБУ про те, що обвинувачений був убитий, однак офіційно цю інформацію СБУ не підтвердила".

8 лютого 2017 року бойовики угруповання "ДНР" заявили про загибель у результаті вибуху Михайла Толстих ("Гіві"). Він був убитий у власному кабінеті з ручного вогнемета "Джміль". У Міноборони України тоді підтвердили його смерть.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-