Розгляд позову про регламент ВККС Верховний суд продовжить 3 травня

Розгляд позову про регламент ВККС Верховний суд продовжить 3 травня

Укрінформ
Касаційний адмінсуд у складі Верховного суду 3 травня продовжить розгляд позову співкоординатора Громадської ради доброчесності Віталія Титича щодо визнання нечинними положень регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив сам Титич.

“Наступне засідання - 3 травня об 11:00”, - сказав він.

Титич поінформував, що на засіданні у четвер, 12 квітня, суд перейшов до розгляду цього позову по суті. За словами Титича, на засіданні було також розглянуто два його клопотання.

“Законом передбачено у разі оскарження нормативно-правового акту суб'єкта владних повноважень, в даному випадку ВККС, що в офіційних друкованих органах має бути розміщена інформація в момент прийняття такої скарги до розгляду, і суд мав би покласти цей обов'язок на відповідача. Проте суд з якихось незрозумілих мені причин цього не зробив. Тому я заявив сьогодні клопотання стосовно зобов'язання опублікувати таку інформацію на відповідних ресурсах. Судді дві години думали і чомусь відмовили у такому клопотанні, хоча це прямо передбачено законом”, - зазначив співкоординатор ГРД.

Інше клопотання, як пояснив Титич, стосувалося спрощеної форми судового розгляду цього позову. 

“Друге клопотання стосувалося того, що суд застосував до цього позову спрощену форму судового розгляду, а не загальну, як передбачено. Спрощена форма застосовується до справ невеликої складності, які не мають суспільного інтересу та резонансу, і виключно за заявою сторін. Я такої заяви не робив, і очевидно, що ця справа не є в розумінні КАСу простою, такою, що може розглядатися за спрощеною процедурою. Я заявив клопотання про розгляд його (позову - ред.) за загальною процедурою. Проте і це клопотання теж було залишено без задоволення”, - додав він.

Титич зазначив, що у ході засідання він також повідомив основні мотиви своєї касаційної скарги.

“Суд дуже просив роз'яснити йому, чим мене конкретно як фізичну особу, а я цей позов подав як фізична особа, не задовольняє регламент ВККС, і які мої особисті права він зачіпає. Я надав колегії пояснення, як волонтерська робота у цьому громадському органі впливає на мої права та обов'язки як фізичної особи. Зокрема, я надав інформацію, скільки часу на це я витрачаю, як це вплинуло на мої сімейні і трудові відносини.  Думаю, що суд з'ясував, як це стосується мене особисто, і як ці зміни погіршать мої права та обов'язки”, - підкреслив Титич.

Перше засідання у цій справі відбулося 29 березня і, як повідомили у ГРД, під час першого судового засідання Титич подав клопотання про залучення членів ВККС до судового засідання як третіх осіб, оскільки "саме вони є авторами змін до Регламенту і ніхто краще них не зможе пояснити логіку запровадження цих змін". Також у ГРД зауважили, що саме згаданим регламентом ВККСУ обмежила право громадськості брати повноцінну участь в оцінюванні суддів. 

Читайте також: Суддя КСУ вважає небезпечними дії Громадської ради доброчесності

Як повідомляв Укрінформ, Громадська рада доброчесності 25 березня заявила про припинення участі у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів. Причиною такого рішення стали зміни в регламент Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що стосуються висновків Громадської ради. Зокрема, ВККС визначила, що висновки ГРД мають бути підписані всіма членами ради, а також можуть бути подані у ВККС за 10 днів до співбесіди з відповідними суддями. За словами членів ГРД, це ускладнює їхню роботу, оскільки в день проводять співбесіди із 150-200 суддями, а деякі члени ради перебувають у різних містах. 

Ще одна поправка, внесена в регламент ВККС, визначає, що інформація від ГРД повинна містити посилання на достовірні та надійні джерела. У протилежному випадку ВККС залишила за собою право вважати її анонімною та не брати до уваги. 

Згодом у посольстві США заявили, що спільна робота Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Громадської ради доброчесності є обов’язковою умовою успішної судової реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-