Відповідність займаній посаді підтвердили 212 суддів - ВККСУ

Відповідність займаній посаді підтвердили 212 суддів - ВККСУ

Укрінформ
За результатами шести днів співбесід у межах кваліфікаційного іспиту оцінювання суддів протягом минулих двох тижнів 212 осіб із 286 підтвердили відповідність займаній посаді.

Про це інформує Рада суддів України, посилаючись на інформацію прес-служби ВККС. 

«286 суддів із першої тисячі в межах кваліфікаційного оцінювання протягом минулих двох тижнів пройшли співбесіди. 212 з них підтвердили відповідність займаній посаді, стосовно 64 оголошено перерву - переважно через висновки ГРД (Громадська рада доброчесності), четверо суддів не підтвердили здатності здійснювати правосуддя», -  ідеться в повідомленні.

Як зазначається, співбесіди з 286 суддями  місцевих та апеляційних судів відбувалися протягом шести днів  - 23, 27, 28, 30 березня та 3, 4 квітня 2018 року члени Вищої кваліфікаційної комісії заслухали 286 суддів місцевих та апеляційних судів. 

 «Під час аналізу досьє члени Комісії перевіряють відповідність поведінки судді вимогам законодавства у сфері запобігання корупції та наявність фактів притягнення судді до відповідальності за вчинення правопорушень. Це важливі фактори, на які ми звертаємо увагу під час аналізу досьє та співбесіди. Судді, які успішно склали іспити та до яких немає питань щодо критерію доброчесності, зможуть продовжити свою роботу у місцевих та апеляційних судах, адже це дуже важливо для здійснення правосуддя в усіх регіонах», - сказав заступник Голови ВККСУ Станіслав Щотка.

У Комісії також повідомили, що протягом перших шести днів співбесід та аналізу досьє суддів оголошено перерву у розгляді стосовно 64 суддів. Як пояснюють у Комісії, «здебільшого це ті судді, стосовно яких є висновки або інформація від Громадської ради доброчесності». 

«Незважаючи на те, що Громадська рада доброчесності заявила про припинення участі в оцінюванні, Комісія буде уважно ставитись до матеріалів, що надходять від представників громадського сектора, ідеться в повідомленні», -  наголошують у Комісії.

Як повідомив член ВККСУ Михайло Макарчук, наразі Комісія чекає на підписи від членів ГРД своїх документів. 

«Для усунення недоліків документів надано 10 днів. Сподіваємося, що ці мінімальні вимоги будуть виконані, і Комісія зможе розглянути висновки щодо тих суддів, за якими оголошено перерву», - зазначив Макарчук.

Повідомляється, що за результатами шести днів співбесід четверо суддів визнано такими, що не відповідають займаній посаді. 

«Про принципову позицію Комісії у проведенні оцінювання свідчить той факт, що стосовно цих суддів були відсутні висновки ГРД. Стосовно чотирьох суддів кваліфікаційне оцінювання зупинено (через дисциплінарні справи), щодо ще двох  оцінювання припинено (через звільнення)», -  ідеться в повідомленні.

Читайте також: Суддя КСУ вважає небезпечними дії Громадської ради доброчесності

Як повідомлялося, кваліфікаційне оцінювання стосовно 990 суддів розпочалося у листопаді 2017 року і має завершитись у травні 2018 року. 

Друга група у кількості 1780 суддів розпочала проходити іспити у межах кваліфікаційного оцінювання у лютому 2018 року. Завершити співбесіди із цими суддями планується наприкінці 2018 року. Таким чином, кваліфікаційне оцінювання першої тисячі суддів триватиме 7 місяців, другої групи - до 10 місяців. Процедуру оцінювання, яка вперше проводиться в Україні, мають пройти 5700 суддів. Його метою є перевірка, чи відповідає суддя займаній посаді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-