7 квітня: народний календар і астровісник

7 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Благовіщення; навіщо цього дня на Поліссі оббігали навколо оселі, а на Закарпатті спалювали віники.

Сьогодні Велика Субота – останній день Страсної седмиці, що передує Світлому Христовому Воскресінню, а також Благовіщення – перше велике весняне Богородичне свято. Символічно, що цього року Велика Субота – день великої, або як її ще називають «білої» тиші і спокою, співпала з Благовіщенням – дивовижним за красою святом чистоти, ніжності й надії. Недарма одним із символів Благовіщення є біла королівська лілія. За Євангелієм цього дня архангел Гавриїл сповістив Діві Марії звістку про народження Нею Спасителя світу – Ісуса Христа. У багатьох слов’янських народів Благовіщення називається Півпасхою, першим днем Великодня, або його Світанком. За карпатською легендою, коли Благовіщення співпало з Великоднем і не відслужили благовіщенську службу, не наставав день, світанок.

Благовіщення символізувало початок весняно-літнього півріччя, мить «відкриття» землі, пробудження, проростання. «З цього дня з землі тепло виходить, а день збільшується настільки, що птиця може 10 разів звити і розвити гніздо», - казали наші пращури. Вважалося, що до Благовіщення не можна чіпати землю. В деяких регіонах на Благовіщення палили «благовіщенські багаття», які мали б убезпечити всіх членів родини від хвороб, ворогів і нечистої сили. На Закарпатті спалювали старі віники, а ґазда мусив сидіти вдома, аби й бджоли не полишили своїх вуликів. Цього дня заборонялося проливати на підлогу воду, щось позичати, шити, щось тягти по землі, ходити з палицею. На Поліссі оббігали навколо будинку, «щоб бути швидким, легким і здоровим» впродовж року. А ще треба було обов’язково їсти рибу «для здоров’я». На Благовіщення ніколи не полювали, а яйця, знесені цього дня куркою чи качкою, викидали (може чортеня вилупитися) у річку. Щоправда, на Рівненщині такі яйця освячували і з’їдали, щоб «не боятися грому».

Іменинник сьогодні Тихін.

Невтомно мчить місячна колісниця й сьогодні вже 21-ий місячний день. Енергетично потужний день. Його лейтмотив – дружба й братерство. Сьогодні ми сторицею отримуємо те, на що витратили сили впродовж місяця. Вітаються будь-які справи в соціумі, участь у спортивних змаганнях, мандри, творчість. Рекомендуються ванни, душі, обливання, загартовування. Побільше часу проводьте на повітрі. Заради власного здоров’я сьогодні можна доволі безболісно кинути шкідливі звички. Від нас вимагається лише палке бажання.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: –5,8; а найтеплішим у 1975 - +26,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-