Україна націлена на конструктивну роботу з Молдовою щодо екології Дністра

Україна націлена на конструктивну роботу з Молдовою щодо екології Дністра

Укрінформ
Україна націлена на конструктивну та ефективну роботу з Республікою Молдова в питаннях екології і охорони басейну річки Дністер.

Про це у розмові з власним кореспондентом Укрінформу в Молдові заявив заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо.

«Сьогодні ми починаємо серйозну підготовчу роботу з початку діяльності постійної українсько-молдавської комісії зі сталого використання і охорони басейну річки Дністер. До складу делегації, яка прибула до Кишинева, увійшли представники всіх відомств, які займаються питаннями експлуатації та захисту водних ресурсів Дністра. Ми націлені на конструктивну та ефективну роботу з молдовською стороною, розробили план дій щодо затвердження робочих груп, план управління Дністром на основі кращих міжнародних практик», - зазначив Кузьо.

Заступник міністра звернув особливу увагу на те, що у форматі молдавсько-української комісії Україна пропонує організувати кілька робочих груп, які охопили б вивчення всіх проблемних напрямів цього питання згідно з європейськими стандартами. Із залученням також зовнішньої допомоги, бо як самостійно, ні Україна, ні Молдова вирішити ці питання не зможуть.

«Сформована в силу певної неузгодженості непередбачена ситуація, в результаті якої засідання першої комісії було переформатовано у підготовчі консультації за вказаними напрямами, наштовхує на думку про деяку політизацію цього питання, а не бажання реального вирішення проблеми. Хочу підкреслити, що уряд України дуже ретельно і відповідально ставиться до питань екології, зокрема, до охорони басейну річки Дністер, і, виходячи з цього, і буде побудована подальша робота нашої комісії», - підкреслив заступник міністра екології та природних ресурсів.

Микола Кузьо з жалем зауважив також, що, на його думку, проблема контролю над басейном річки Дністер висвітлюється в Молдові дещо однобічно, акцент робиться виключно на тому, що Дністровський гідровузол знищує екологію річки, вбиваючи Дністер. При цьому не враховується, що свого часу цей гідровузол будувався не для вироблення електроенергії, а для захисту від паводків, які часом мали катастрофічний характер, а іноді змивали цілі села. Водосховище Дністровського гідровузла, підкреслив він, виконувало функцію накопичення води під час паводків для подальшого її рівномірного використання в сільськогосподарських галузях у посушливі місяці.

Читайте також: Синоптики прогнозують підйом води у річках

«На жаль, молдавські екологи розглядають функцію, яку гідровузол продовжує виконувати донині, забезпечуючи також Кишинів питною водою, на другому плані. До того ж, у радянський час при будівництві будь-якої електростанції, в тому числі і Дубоссарської ГЕС, не дуже враховувалися наслідки, включаючи екологічні. Тому перед нами стоїть завдання не продовжувати пред'являти один одному якісь претензії, а спільними зусиллями вивчити ці питання, і знайти спільне рішення, враховуючи всі ризики. Ми хочемо підійти до вирішення питання комплексно», - зазначив заступник міністра.

Кузьо нагадав, що прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп і глава українського Кабміну Володимир Гройсман ще в 2017 році підписали спільне звернення до Єврокомісії з проханням надати технічну та фінансову допомогу і підтримку для роботи цієї комісії. Звернення, за його словами, вже передано Єврокомісару, відповідальному за ці напрями, для подальшого визначення обсягів цієї допомоги.

Фото: Зінаїда Гурська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-