Супрун пояснила, як не помилитись з вибором лікаря первинної ланки

Супрун пояснила, як не помилитись з вибором лікаря первинної ланки

Укрінформ
Головним критерієм при виборі лікаря первинної ланки мають бути довіра пацієнта до фахівця, компетентність лікаря та його готовність постійно підвищувати свій професійний рівень.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

"Головне - довіра. У результаті кампанії ("Лікар для кожної сім'ї") кожен українець має обрати такого фахівця, в котрого лікуватиметься все життя, який знатиме його історію та консультуватиме щодо всіх можливих ризиків. Тож перший критерій вибору - це має бути людина, якій ви довіряєте. Не поспішайте та не підписуйте декларацію з першим ліпшим. Розпитайте знайомих, не соромтеся ставити запитання лікарю під час візиту", - написала Супрун.

За її словами, довіра має формуватися саме на фаховості лікаря. Тому важливо зважати на рівень компетентності лікаря, зважати, чи використовує він у своїй практиці доказовість.

Очільниця МОЗ слушно зауважила, що пересічному громадянину важко оцінити вміння та навички лікаря. Втім є кілька критеріїв, завдяки яким ви зрозумієте, чи цей фахівець не потрапив в оману медичних міфів.

Читайте також: У Супрун нарахували лікарю первинної ланки до 100 тисяч на місяць

Відтак, лікар, прихильний до доказової медицини:

- упевнений у необхідності та займає проактивну позицію щодо вакцинації

- не спримає фальшивих діагнозів на кшталт “вегето-судинна дистонія”

- не вважає гомеопатію ефективним лікуванням (більше про те, чому не працює гомеопатія)

- уникає надмірного і невиправданого призначення препаратів, як то антибіотики під час застуди чи "імуномодулятори, щоб підсилити імунітет".

Велику вагу має і те, чи приділяє лікар увагу і час своєму професійному саморозвитку.

"Такий фахівець буде гідним супутником для пацієнта у питаннях здоров'я протягом життя, адже його поради завжди відповідатимуть сучасним напрацюванням у медицині", - написала Супрун.

Також Супрун радить не зважати на вік. За її словами, молоді лікарі не гірші від лікарів зі стажем.

"Натомість не існує точних наукових даних, які б підтверджували зв’язок між віком лікаря та ефективністю його роботи, особливо щодо результатів лікування пацієнта. Головне - мотивація допомагати, досвід використання доказової медицини (міжнародних протоколів лікування) та прагнення вдосконалювати свої навички", - порадила керівник МОЗ.

Вона наголосила, що вибір лікаря - це відповідальна справа і зробити його одномоментно і швидко неможливо. Тому цілком нормальною є ситуація, коли в процесі вибору пацієнт звернеться до кількох фахівців. Крім того, завжди є можливість змінити лікаря, якщо він з якихось причин не влаштовує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-