Омбудсмен під час перевірки Лук'янівського СІЗО виявила низку порушень

Омбудсмен під час перевірки Лук'янівського СІЗО виявила низку порушень

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова побувала з перевіркою у Київському слідчому ізоляторі.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

"У рамках реалізації Національного превентивного механізму уповноважений з прав людини Людмила Денісова ознайомилася з умовами тримання в’язнів. Вона відвідала збірне відділення установи, з якого особи виїжджають на суди та слідчі дії, подивилась на продукти, з яких складається продуктовий пайок для цих людей. Також побувала в камерах найстарішого корпусу – так званої «катеринівки», поспілкувалася із засудженими – «транзитниками», в’язнями з довічним терміном покарання, жінками та неповнолітніми", - йдеться у повідомленні.

В офісі омбудсмена за результатами моніторингу констатують, що давні проблеми Лук'янівського СІЗО практично не вирішуються. "Керівництво пояснює це відсутністю централізованого фінансування, часткове вирішення матеріально-побутових проблем відбувається лише коштом благодійників. Водночас моніторинговим візитом було виявлено факти, які не потребують додаткового фінансування – лампочки, оголені розетки тощо", - зазначили у прес-службі.

Під час перевірки виявлено, що слідчий ізолятор перенаповнений, не всі ув’язнені забезпечені окремим ліжком. У деяких камерах люди сплять по черзі, натомість є камери з комфортними умовами тримання на 5-6 місць, де перебуває не більше двох осіб. 

Читайте також: Денісова просить російського омбудсмена з’ясувати стан здоров’я Балуха

Та найбільш актуальним питанням залишається забезпечення права ув’язнених на медичну допомогу, констатують в офісі уповноваженого. Адже через реформування установа залишилася без керівника медичної частини та достатньої кількості лікарів, тож фельдшери змушені працювати по дві доби поспіль. Як результат - у лазареті виявлено особу з тілесними ушкодженнями, якій не надали первинну медичну допомогу.

"Стан утримання в Київському слідчому ізоляторі залишається в фокусі уваги уповноваженого", - наголошується у повідомленні. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-