Польща готова обговорювати відновлення зруйнованих українських місць пам’яті - Шарек

Польща готова обговорювати відновлення зруйнованих українських місць пам’яті - Шарек

Укрінформ
Польща готова вести з Україною переговори щодо відновлення зруйнованих українських місць пам’яті на півдні Польщі. Йдеться, зокрема, про пам’ятник на горі Монастир, який було розбито невідомими в 2015 році.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив голова Інституту національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек.

"Інститут національної пам'яті, Міністерство культури Польщі і польська влада готові вести переговори на цю тему (відновлення пам’ятника на горі Монастир  — ред.)", - повідомив Шарек.

Він зазначив, що проблему зруйнованого пам'ятника у Грушовичах поблизу Перемишля потрібно вирішити наступним чином: провести спільну ексгумацію в цьому місці, детально дослідити, хто там похований, а потім їх вшанувати.

"Ми дійсно можемо дискутувати щодо форми, яким чином було усунуто цей пам'ятник (у Грушовичах — ред.)",- зауважив голова ІНП Польщі.

Читайте також: Голова ІНП Польщі назвав умову поновлення зустрічей з українськими істориками

На його думку, потрібно шукати "те, що нас об'єднує". "Ми сусіди і будемо ними завжди, цього не змінимо. Тому, треба шанувати один одного і співпрацювати", - зазначив Шарек.

Як відомо, Україна наклала мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт щодо польських жертв після знищення польськими націоналістами за підтримки місцевої влади пам’ятника УПА на кладовищі у Грушовичах у квітні 2017 року.

22 березня заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар у коментарі Укрінформу заявив, що Київ готовий до вирішення питання про зняття заборони на ексгумацію у діалозі з Варшавою і з урахуванням інтересів обох сторін.

Фото з сайту Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-