5 квітня: народний календар і астровісник

5 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Чистий Четвер; йдемо за «живим вогнем», скільки видів паски випікалось колись в Україні та чи вдасться комусь когось «перекліпати». 

Збігають останні дні Страсного тижня й сьогодні вже Чистий Четвер. Віруючі християни наближаються до найтрагічніших євангельських подій. Церква цього дня згадує Таємну Вечерю Ісуса з учнями, а ввечері – Страсті Христові, Його останні години перед смертю. Обов’язково зранку в Чистий четвер треба було побувати в церкві на літургії святителя Василія Великого і причаститися. З вечірньої віряни несли «живий вогонь», або Страсну свічку. Її вважали надзвичайно помічною й запалювали, коли виникали якісь життєві негаразди.

В ці дні богомільні люди намагалися голосно не розмовляти, не сміятися, нікому не суперечити, а деякі навіть не вживали їжі, даючи напередодні сувору обітницю, «щоб Бог допоміг позбавитися гріхів та хвороб». У Чистий четвер випікали паски. В Україні виготовлялося до сорока різних сортів пасок. Саджаючи паску на черінь, господиня примовляла: «Свята пасочко, будь велична і красна, як сонце. Хай усі (перераховувалися родичі й члени родини), коли живі, будуть здорові. Щоб діти так швидко й красно росли, як ростеш ти. Світи нам, паско, як світить сонце ясне, щоб хліб на ниві був такий багатий, величний, як ти велична…» Було за обов’язок на Чистий четвер купати дітей, бо в цей день, начебто, ворони носять своїх пташенят до річки і миють, «а тому й живуть птахи сотні літ». Годилося очиститися цього дня водою і хворим людям. Дівчата з Покуття в Чистий четвер «заворожували собі красу». На світанку вони йшли до річки чи до озера і, дочекавшись сходу сонця, мерщій стрибали у воду, примовляючи: «Водане, на тобі русу косу, дай мені дівочу красу!»

Іменинники сьогодні Лідія, Василій, Стефан, Ілля, Анастасія, Варвара, Сергій.

Сьогодні 19-ий місячний день. Напружений період. Імовірні несподівані зміни планів під впливом зовнішніх чинників. Треба бути дуже уважним з оформленням важливих документів. Прості формальні питання можуть виявитись складними й заплутаними. Намагайтеся уникати неясності, будь-яких натяків, заплутаних ситуацій, вносячи граничну ясність як у царині особистого, так і в сфері ділового. Відкрито заявляйте про власні інтереси, будьте рішучими й діяльними. Ваше «так» має буде рішучим, а «ні» –чесним і незворотнім. «Перекліпати» певні неприємні моменти не вдасться.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1944 році: –7,5; а найтеплішим у 1946 - +22,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-