Точних даних про кількість бійців добробатів досі немає -

Точних даних про кількість бійців добробатів досі немає - "Юридична сотня"

Укрінформ
Вирішенню питання зі статусом добровольців та іноземців, які брали участь у бойових діях на території України, заважає відсутність даних про їх кількість.

Про це повідомила голова ГО «ВПО «Юридична сотня» Леся Василенко під час презентації в Укрінформі звіту організації за 2017 рік.

«Точної кількості ніхто не знає, і це, до речі, дві проблеми, які не дозволяють швидко та ефективно вирішити і питання добровольців, і іноземців. Тому що обліку як такого не вели ні командири відповідних добровольчих підрозділів, ні іноземних батальйонів», - сказала Василенко.

Вона наголосила, що певна кількість людей, які воювали і воюють за Україну, не увійшли до складу ні ЗСУ, ні МВС, ні Нацгвардії, ні інших державних силових структур, і їхній статус залишається невирішеним.

«Це питання треба вирішувати, принаймні для того, щоб належну шану та подяку віддати людям, які у 2014 році взяли до рук ту зброю, яку могли якимось чином дістати, поїхали в райони, де відбувалися бойові дії, та чинили опір агресору», - зазначила Василенко.

За її словами, невирішеним лишається і питання статусу іноземців, які захищали Україну, попри те, що в 2015 році були внесені зміни до закону “Про військовий обов'язок і військову службу", відповідно до якого їм була надана можливість підписувати контракт зі Збройними силами України. «Тим не менше, закон не має зворотної сили. Тому ті особи, які в минулому воювали за Україну, але вже внаслідок того, що вони дуже довгий час тільки тим і займалися, що воювали за Україну і не дуже пильно відслідковували, на законних підставах чи незаконних вони знаходяться в Україні, і втратили можливість підписати контракт із ЗСУ», - наголосила Василенко.

Читайте також: Під час проведення АТО загинули 232 добровольці МВС

Таким чином, додала вона, якщо особа перевищила строк перебування в Україні згідно з законом та не виїхала вчасно, то вона вже перебуває на території держави на незаконних підставах і не може підписати контракт із ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-