Як, де й коли обирати сімейного лікаря

Як, де й коли обирати сімейного лікаря

Укрінформ
Поради юриста експертної групи підтримки медреформи

Україна нарешті наблизилася до реформування системи охорони здоров'я. Починаючи з квітня МОЗ оголосило кампанію «Лікар для кожної сім'ї». Українці мають  зробити для цього перший крок і підписати декларацію з лікарем первинної ланки: сімейним лікарем (дорослі та діти), терапевтом (дорослі) та педіатром (діти).

Для чого потрібна декларація, що українці отримають, уклавши ії, і як надалі буде надаватися медична допомога Укрінформу допомагала розбиратися член Харківської експертної групи підтримки медреформи, юрист Олена Хитрова.

У Міністерстві охорони здоров'я перш за все наголошують, що декларація  не є документом,  це - повідомлення пацієнта про намір обслуговуватися у конкретного фахівця в конкретному медичному закладі.

Основний принцип приписної  кампанії «Лікар для кожної сім'ї» -  це те, що саме пацієнт вирішує у якого фахівця отримувати медичну допомогу. Такі речі як поділ районів на ділянки, медобслуговування за місцем прописки, чи по іншій реєстрації, - поступово відходять в минуле.

Уклавши декларацію з обраним фахівцем, ми таким чином повідомляємо державу, що наші податки потрібно сплатити за роботу саме цьому лікарю.

Окремо у міністерстві наголошують, що до вибору лікаря потрібно поставитися з відповідальністю, адже саме йому ви довіряєте здоров'я своє і своєї родини. 

Тому чим раніше ви почнете шукати свого лікаря - тим більше у вас буде вибору та впевненості, що саме цей лікар вам підходить.

КОЛИ ОБИРАТИ ЛІКАРЯ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ

З 2 квітня розпочнеться національна кампанія з вибору лікаря «Лікар для кожної сім'ї».

Обрати лікаря можна в будь який зручний для пацієнта час. Кінцевого терміну для укладання декларації не існує. Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки ви не вирішите змінити лікаря або не зупините дію декларації.

Втім, якщо громадянин  так і не укладе декларацію з лікарем, то через певний час, після того, як фінансування первинної ланки повністю буде здійснюватися за принципом «гроші за пацієнтом», за послуги терапевта йому доведеться сплачувати самостійно.

Попередньо планується, що 1 сімейний лікар може підписати декларацію з 1800 пацієнтами, 1 лікар-терапевт з 2000 пацієнтами, 1 лікар-педіатр - з 900 пацієнтами.

ДЕ ШУКАТИ ЛІКАРЯ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ

Якщо вас влаштовує той фахівець, у кого ви спостерігалися до цього часу, можете укласти декларацію з ним.

Дізнатися про сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів можна в найближчих до вас амбулаторіях сімейної медицини або поліклініках. Там вам повинні надати повну інформацію про своїх фахівців.

В МОЗ радять також не нехтувати  досвідом сусідів та знайомих та розпитати їх, чи подобається їм їхній сімейний лікар, чи влаштовують їх його методи профілактики, обстеження та лікування.

Зверніться у місцевий відділ охорони здоров'я, де вам зможуть надати інформацію про сімейних лікарів у вашому населеному пункті чи районі.

Також з 2 квітня  приписної кампанії буде доступна єдина відкрита електронна база, прив'язана до мапи, де ви також зможете обрати лікаря, до якого зручно та швидко дістатися.

На дверях медичного закладу, де готові укладати декларації з пацієнтами, має бути позначка «Тут можна обрати свого лікаря». Це означає, що медичний заклад уклав договір з Національною службою здоров'я України і підключений до електронної системи охорони здоров'я, куди будуть вноситися дані пацієнтів.

«Так само як і сімейного лікаря, громадяни можуть обирати окремо педіатра для своєї дитини. Або обслуговуватися всією сім'єю в одного сімейного лікаря. Проте Декларація про вибір лікаря має бути підписана для кожного члена родини окремо. Ви можете обирати лікаря коли вам зручно, і головне, де вам зручно - ближче до місця роботи чи ближче до місця проживання. Важливо завчасно обговорити з лікарем всі нюанси та критерії, які принципові для вас. Наприклад, для когось важливо отримати консультацію телефоном, або можливість записатися на прийом телефоном чи он-лайн і важливо, щоб прийом відбувся саме в призначений час. Потрібно обговорити, чи є у лікаря можливість відвідувати пацієнта на дому і в яких випадках.

У новій системі пацієнт може звертатися до медзакладів будь-якої форми власності, які зареєстровані в електронній системі охорони здоров'я, а також до лікарів, які ведуть приватну практику і є фізичними особами-підприємцями. Якщо приватний лікар або приватний медзаклад уклали з Національною службою здоров'я договір про надання медичних послуг, то ви маєте право укласти з ними декларацію і отримувати допомогу за кошти держави», - говорить Олена Хитрова.

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ УКЛАДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ

Для укладання декларації з лікарем первинної ланки потрібні:

- паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України чи посвідка на постійне проживання в Україні;

- ідентифікаційний код.

А також при наявності:

- посвідчення біженця;

- посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Для укладання декларації на дітей до 14 років - свідоцтво про народження.

Декларацію про вибір лікаря за дітей укладає один з батьків. Також за певні категорії осіб декларації можуть укладати опікуни або офіційні представники.

«Для укладення декларації за дитину до 14 років батьки надають свідоцтво про народження дитини. До людей, у яких складнощі з пересуванням, лікар  або представник медзакладу може приїхати додому, підписати декларацію у паперовому вигляді, а потім в медзакладі зареєструвати дані пацієнта в системі і для підтвердження реєстрації зв'язатися з пацієнтом по телефону. Пацієнт повинен продиктувати код підтвердження з sms, і лікар в електронній системі підтверджує його декларацію», - уточнює Олена Хитрова.

ЯК УКЛАСТИ ДЕКЛАРАЦІЮ

Зверніться до обраного медичного закладу і повідомте в реєстратурі, що ви маєте намір укласти декларацію.

Також про це під час прийому можна повідомити лікаря, якого ви обрали.

Уповноважена особа в медичному закладі внесе ваші дані до електронної системи.

На мобільний  телефон громадянина має прийти sms-повідомлення з кодом підтвердження. Ви повинні продиктувати цей код уповноваженій особі, яка внесе його до електронної системи і таким чином підтвердить вашу реєстрацію.

Після цього з електронної системи роздруковується два примірника декларації, один з яких видають пацієнту, другий залишається в медичному закладі.

Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров'я».

Згодом Міністерство охорони здоров'я обіцяє надати можливість укладати електронну декларацію з лікарем самостійно на сайті електронної системи охорони здоров'я. Для цього пацієнту знадобиться цифровий підпис.

«При укладанні декларації ви можете задати питання, хто буде обслуговувати пацієнта у випадку відсутності лікаря (відпустки або хвороби). Медичний заклад або лікар повинні поінформувати пацієнта з якого числа фахівця не буде на місці і до якого лікаря в цей час звертатися. Це може бути повідомлення на електронну пошту або будь який інший зручний для обох сторін спосіб», - говорить Олена Хитрова.

ЩО ПОВИНЕН РОБИТИ ЛІКАР ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ

Головний обов'язок лікаря первинної медичної допомоги - вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров'я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.

Лікар первинної допомоги обстежуватиме пацієнта та призначатиме необхідні аналізи. На основі отриманої інформації сімейний лікар прийматиме рішення про лікування як гострих, так і хронічних станів пацієнта. За необхідності сімейний лікар надаватиме направлення до профільних спеціалістів.

В обов'язки лікаря первинної допомоги входитиме:

- профілактика захворювань у групах ризику;

- вакцинація;

- видача медичних довідок та лікарняних листків;

- видача рецептів за програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки», у тому числі рецепти на ліки для хронічних хворих.

- Планування візитів телефоном, згодом - онлайн.

«Роль первинної ланки трохи відрізняється від тієї, до якої ми звикли. Люди звикли, що ходять до лікаря, щоб лікуватися. Насправді роль лікаря первинної ланки - запобігати розвитку захворювання, зробити так, щоб у пацієнта не було приводів звертатися до лікаря. Лікар повинен знати свого пацієнта, його особливості, образ життя,  можливо, якісь спадкові чи генетичні особливості. І виходячи з цієї інформації також приймати рішення», - говорить Олена Хитрова.

Також, за словами юриста, потрібно зважати на те, що з квітня йде тільки приписна кампанія до лікарів первинної ланки. В повному обсязі медичні послуги, за новою системою, будуть надаватися після того, як з 1 липня Національна служба здоров'я  почне здійснювати виплати за кожного конкретного пацієнта.

«З 1 квітня пацієнти можуть укладати декларацію з терапевтом, педіатром або сімейним лікарем. Але в повному обсязі  всі медичні послуги, які визначено Порядком надання первинної медичної допомоги, пацієнти будуть отримувати з 1 липня, коли Нацслужба здоров'я почне виплати медзакладам і лікарям. До 1 липня пацієнт може розраховувати на те медичне обслуговування, що в поліклініках надається зараз.  Тобто в медзакладах можуть діяти свої правила: там можуть пропонувати сплатити благодійний внесок за аналізи або оплатити реактиви, або аналізи та обстеження роблять за талонною системою», - говорить Олена Хитрова.

ЯК ОТРИМАТИ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ НА "ПЕРВИНЦІ", ЯКЩО НЕ УКЛАЛИ ДЕКЛАРАЦІЮ

Декларація з лікарем первинної ланки вноситься до електронної системи охорони здоров'я. На підставі декларації, а також угоди медзакладу з Національною службою здоров'я здійснюється оплата медичних послуг за кожного конкретного пацієнта кожному конкретному медичному закладу.

Тариф на одного пацієнта 18-39 років становить 370 грн на рік, в наступному році планується збільшити цю суму до 450 грн. Для тарифів на медичне обслуговування дітей, осіб старше 40 років, літніх людей будуть діяти додаткові коефіцієнти.

Якщо громадянин не укладе декларацію з лікарем , на його медичне обслуговування на первинній ланці держава не буде виділяти кошти. Натомість екстрена медична допомога  буде надаватися повністю.

«Якщо пацієнт не уклав декларацію, але приходить до медичного закладу за місцем своєї реєстрації, який вже уклав договір з Нацслужбою здоров'я, то там він не зможе отримати медичну допомогу, не подаючи декларацію лікарю. Якщо люди принципово не подають декларацію та не обирають лікаря, значить на них з 2020 року не буде розповсюджуватися програма  держгарантій», - роз'яснила Олена Хитрова.

Наталія Молчанова, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-