Майже половина безробітних з вищою освітою перенавчається на

Майже половина безробітних з вищою освітою перенавчається на "роботу руками"

Укрінформ
В Україні великий надлишок молоді з вищою освітою залишається без роботи і змушена перевчатися на робітничі спеціальності.

На цьому наголосив в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко під час брифінгу з нагоди підписання багатосторонньої Угоди про співпрацю щодо впровадження міжрегіонального інноваційного проекту з профорієнтації учнівської молоді "ПрофіКемп" між обласними центрами зайнятості, обласними бібліотеками для дітей та департаментами освіти і науки державних адміністрацій Херсонської, Закарпатської, Львівської та Рівненської областей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми відчуваємо страшенний дисбаланс на ринку праці, в першу чергу пов'язаний з тим, що сьогодні вища школа не завжди зорієнтована на реальні потреби ринку праці. Це факт, що на сьогодні на 2700 вакансій менеджерів, економістів, юристів є 55000 бажаючих. Сьогодні в Центрах професійно-технічної освіти, які є в структурі Державної служби зайнятості, уже 45% перенавчаються з вищої освіти на робітничі професії. Сьогодні працівники з інструментом, ті, хто володіє робітничою професією, можуть бути набагато успішнішими в плані рівня заробітної плати і особливо працевлаштування. Таких працівників сьогодні конче потребує український ринок праці", - сказав Ярошенко. 

Він додав, що наявна в державі величезна проблема - міграція, особливо молодих людей, - пов'язана з тим, що вони, не знайшовши тут роботи, не реалізувавши себе, шукають цього за межами України.

"В останній рік по багатьох напрямках ми працюємо достатньо успішно, є певні зрушення в економіці держави, і база вакансій за 1,5 року виросла майже втричі. У великих містах кількість вакансій інколи перевищує кількість тих, хто стоїть на обліку безробітних. І фактом є те, що у великих містах, наприклад у Києві, 90% тих, хто на обліку в Службі зайнятості, - з вищою освітою. У Харкові, Львові і Одесі 85% тих, хто, отримавши вищу освіту, не можуть знайти роботу", - зазначив Ярошенко. 

За його словами, величезна проблема і в тому, що в Україні є й ті, хто отримує диплом, але не отримує спеціальність, навички, яких потребує ринок праці, роботодавець. 

Ярошенко підкреслив, що одним з пріоритетних завдань Державної служби зайнятості є профорієнтація населення, в першу чергу молоді, саме шкільної молоді. Це профорієнтація, профдіагностика, ознайомлення з всеукраїнським ринком праці, з територіальними, регіональними і з локальними ринками. Одним з таких напрямків, зазначив керівник ДСЗ, є реалізація комплексних програм для учнівської молоді, спрямованих на те, щоб вона залишалась працювати у рідному краї. 

Читайте також: На обліку у службі зайнятості перебувають 45% осіб, які мають вищу освіту.

"Захід уже успішно проходить у Херсонській області, там уже мають напрацювання в плані туризму, сільського туризму. Це дуже добре, що діти за допомогою профорієнтаційних заходів зможуть пізнати свій край і успішно знайти себе на ринку України", - підкреслив Ярошенко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-