29 березня: народний календар і астровісник

29 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Савина; якою буде подальша весна і чим небезпечне кружляння по колу.

Цього дня церква вшановує память мученика Савина, який жив у Єгипті в 4 столітті. Крига скресала, танув останній сніг і селянам додавалося праці – як чоловікам, так і жінкам. Ось як йдеться про чоловічу і жіночу працю в давній легенді, занотованій етнографами на Житомирщині: «Справедливий поділ чоловічої й жіночої праці було записано на папері, але його з’їв собака, тому ніякого рівноправ’я між чоловіком і жінкою на світі немає…»

На Савина особливу увагу приділяли возові – головному позашляховику тих часів. І салоган був відповідний: «Посунь сани, присунь віз». Саме віз ставав засобом пересування українського селянина впродовж весни, літа й осені. На возі їздили на ярмарки, у справах і в гості. На возах чумаки відправлялися по сіль до Криму.

Щодо народних прикмет на погоду, то українці зауважили, що «на Савина струмки дзюркотять навіть тоді, коли немає сонця». А ще вважали, що яким видасться цей день – такою й уся подальша весна буде.

Іменинники нині Олександр і Трохим.

Сьогодні 12-ий і 13-ий місячні дні. Місяць росте, символ дня – прядка. До речі, в Європі прядку винайшли в 1169 році. Геніальна ідея прийшла з Індії. До цього європейці використовували веретено. Тоді ж, у ХІІ столітті, з Єгипту в Європу було імпортоване і в’язання на спицях, де воно з’явилось століттям раніше. Енергетика дня показуватиме, чи рухаємось ми колу, ще й наступаючи час від часу на ті ж самі граблі або, хоч і повільно, підіймаємось східцями вгору. Також сьогодні зовсім несподівано можна знайти підказку на питання, що давно непокоять, втіху в печалі, або надихнутися новими свіжими ідеями. Цього дня не варто надмірно відпочивати, тим більше лінуватися. Будьте уважними до дрібниць, але не дріб’язковими.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 2013 році: –10,8; а найтеплішим у 1888 - +21,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-