Закон про реінтеграцію Донбасу прочитав лише один із 10 українців

Закон про реінтеграцію Донбасу прочитав лише один із 10 українців

Опитування
Укрінформ
Лише 1% українців ознайомились із законом "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

Про це свідчать результати соціологічного дослідження "Довіра до ЗМІ, вплив російської пропаганди, медіаграмотність в Україні", які презентував заступник директора Київського міжнародного інститут соціології (КМІС) Антон Грушецький 27 березня в Укрінформі.

"Під час опитування ставилось окреме питання "Чи ознайомлені ви із законом про реінтеграцію Донбасу?". Лише 1% сказали, що в цілому ознайомлені з законом, 4% - що знають окремі положення, 50% просто чули про закон, а більше 40% респондентів обрали відповідь, що вперше про нього чують", - сказав Грушецький.

Водночас у дослідженні наведено дані про зростання рівня поінформованості респондентів про цілі та стратегії держави в Криму та на Донбасі. Так, якщо в грудні 2016 року 17% опитаних вважали себе достатньо поінформованими з питань Криму, то нині цей показник становить 23%. Разом з тим щодо Донбасу на сьогодні достатньо інформації отримують 26% українців проти 20% у 2016 р. Хоча загалом, за словами Грушецького, більшість респондентів - а це 20% і 27% відповідно - заявили про те, що взагалі не отримують достатньо інформації з цих питань.

Водночас експерти цікавило те, як жителі різних частин України інтерпретують події в контексті анексії Криму та конфлікту на Донбасі.

"Респондентам пропонувались шість запитань, у кожному з яких було по парі протилежних за змістом інтерпретацій ситуації. Першим питання було "Хто першим почав війну?" і респонденти мали обрати між українським урядом і олігархами та Росією і сепаратистами. У цьому випадку 52% опитаних сказали, що першими війну почали Росія та сепаратисти, а 15% покладають відповідальність на Україну. Далі ставилось питання, яке стосуються свободи слова в Україні. 33% вважають, що в Україні забагато прокремлівських ЗМІ і влада слабко на це реагує, а натомість 30% вбачають, що в Україні відбувається наступ на свободу слова. Також ставились три пари питань стосовно заборони російських телеканалів, фільмів, соцмереж і артистів. У кожному з випадків більшість опитаних висловились про те, що такі дії є помилкою", - пояснив заступник директора КМІСу.

Читайте також: Найпопулярнішою соцмережею в Україні є Facebook

Також експерти цікавились у респондентів, чи переслідуються, на їхню думку, в Криму і "Л/ДНР" україномовні громадяни і, навпаки, чи переслідують в Україні етнічні росіяни та російськомовні громадяни. Відповідаючи на цю пару питань, понад 43% опитаних наголосили, що в Криму утискають саме україномовних людей і українських патріотів, і лише 10% обрали інший варіант відповіді.

Разом з тим Грушецький повідомив про те, 52% респондентів заявили, що взагалі не перевіряють інформацію в альтернативних джерелах.

Під час дослідження, що було проведено у першій половині лютого, експерти КМІСу опитали 2043 респондентів, які проживають в усіх областях України, крім тимчасово окупованого Криму та непідконтрольної території Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-