Відтермінування закону про освіту нічого не змінить - представник угорців Києва

Відтермінування закону про освіту нічого не змінить - представник угорців Києва

Укрінформ
Відтермінування введення в дію «мовної статті» закону «Про освіту» нічого не змінить, він залишиться асимілятивним по відношенню до угорців, які проживають в Україні.

Про це розповів заступник голови Київського товариства угорців Тібор Томпа в ефірі Громадського радіо.

"Нічого не змінюється і з відтермінуванням – замість трьох років буде п’ять. Але й надалі угорська громада вважає, що на сьогоднішній день цей закон є асимілятивним і буде зруйнована вся та освітня програма, заклади, чим володіють угорці", - зазначив один із керівників товариства.

Він підкреслив, що угорці в цьому плані унікальні: "Єдина національна меншина в Україні, яка має всі освітні заклади на всіх щаблях освіти - починаючи від ясел дитсадків до вищого навчального закладу. Це на сьогоднішній день закон фактично повністю зруйнує."

Читайте також: У МЗС пояснили, в чому маніпуляції Угорщини щодо “мовного закону”

За словами Томпи, найбільша проблема у цьому питанні, що Міністерство освіти, відповідні органи не консультуються з угорською громадою, як не консультувалися з нею перед прийняттям цього закону.

"Я вважаю, в першу чергу потрібно спілкуватися, налагодити взаємовідносини з угорською громадою, з громадянами України, з відповідними фахівцями, педагогами на Закарпатті, в Києві", - сказав він.

Як повідомлялося, новий український закон про освіту  набув чинності 28 вересня 2017 року. Його норма щодо державної мови освіти викликала критику в деяких колах в Україні і за кордоном, зокрема Угорщині.

Перехідні положення закону передбачають поступове збільшення кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини.

Київ ці звинувачення відкидає.

Фото: YouTube

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-