До російського політв'язня Сизоновича вперше допустили консула

До російського політв'язня Сизоновича вперше допустили консула

Укрінформ
До засудженого у липні 2017 року за звинуваченням у "тероризмі" 61-річного пенсіонера з Краснодона Олексія Сизоновича вперше допустили українського консула.

Про зустріч розповіла сама консул України в Новосибірську Діана Іванова в інтерв'ю Радіо Свобода.

Сизонович був засуджений 31 липня 2017 року Північно-Кавказьким окружним військовим судом до 12 років позбавлення волі та штрафу за нібито підготовку терактів у Ростовській області Росії, незаконний перетин кордону і незаконне володіння вибухівкою. Консула до нього не допускали ані в період попереднього ув’язнення, ані після суду.

За словами Іванової, Сизонович розповів, що у той час, коли він перебував у Ростові на Дону його сильно били і застосовували тортури в тому числі і електричним струмом. А коли він ішов на суд в Ростові, на обличчя наклали дуже багато гриму, оскільки "після побиття голова Сизоновича була вся чорна і вдвічі більше розміром, ніж зараз". Також через видимі наслідки побиття до нього не пускали консула.

Після пережитого чоловік має сильний головний біль і почала рости пухлина на шиї, яка до цього не турбувала. Медики його ще не оглядали.

Читайте також: Глави МЗС України та Франції зустрілися з колишніми політв’язнями Кремля

Консул зауважила, що "збирається звернутися з цього приводу до уповноваженого з прав людини по Іркутській області, щоб він проконтролював. Якщо рішення не буде, або воно буде затягуватися, тоді, звичайно, доведеться виходити на Москву і на Київ".

Ув'язнений українець працює в колонії на посаді швачки-мотористки. На умови тримання не скаржиться. Каже, що "зараз у нього все більш-менш нормально".

Іванова зазначила: "Ми намагаємося робити (для Сизоновича – ред.) якомога більше, але тут ще питання таке, що, крім 12 років, до яких його засудили, у нього ще 250 тисяч штрафу, він повинен їх заплатити, і тоді може постати питання про те, щоб перевести його для відбування покарання на територію України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-