Савченко намагалася залучити до скоєння теракту офіцерів ЗСУ - Луценко

Савченко намагалася залучити до скоєння теракту офіцерів ЗСУ - Луценко

Укрінформ
Народний депутат Надія Савченко, підшуковуючи виконавців теракту у центрі Києва, звернулася з "пропозицією" до офіцерів 8 полку спеціального призначення Збройних сил.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на засіданні Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради у четвер, представляючи подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Савченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Як встановлено слідством, у 2017 році громадянин Рубан і народний депутат Надія Савченко вступили у змову з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні. Для цього вони планували широкомасштабну терористичну атаку на центр столиці, де зосереджені адміністративні та житлові будинки. Для отримання зброї Рубан та Савченко у не встановлений час, але не пізніше листопада 2017 року досягли домовленості з ватажком терористичної оргаізації  "ДНР" Захарченком, який пізніше і передавав зброю для цього терористичного акту", - заявив Луценко.

За його словами, впродовж літа-осені 2017 року Рубан і Савченко підшуковували співучасників та виконавців теракту, причому народний депутат "особисто зверталася з такою пропозицією до окремих офіцерів різних частин Збройних сил України". Зокрема, влітку 2017 року вона звернулася з такою пропозицією до офіцерів 8 полку спеціального призначення ЗСУ, що дислокується у Харкові, а на момент контакту з Савченко перебували у зоні АТО. 

"Офіцери Березень, Захарченко, Лещ, Кіт отримали особисто від неї пропозиції вчиняти терористичні акти задля знищення вищого керівництва держави, захоплення адміністративних будівель, створення хаосу, повалення конституційного ладу та захоплення влади. Пізніше офіцери між собою аналізували цю ситуацію і, як багато хто із українців під впливом ЗМІ, дійшли висновку, що це проста маячня неврівноваженої психічно людини", - зазначив генпрокурор.

Читайте також: Савченко підтвердила: знімала на телефон і фіксувала слабкі місця будівлі Ради

Водночас, додав він, у листопаді 2017 року до цих же офіцерів звернувся Рубан, надавши гроші для купівлі вантажного автомобіля, який мав перевезти зброю з "ДНР" до України. Тоді офіцери повідомили про це СБУ. Надалі вони були залучені до санкціонованих судом негласних слідчих дій з метою розкриття осіб, які мають намір вчинити злочин, наголосив Луценко.

За словами Луценка, один з офіцерів у суді засвідчив, що у місті Бахмут, куди Савченко приїхала разом із Рубаном, депутат сказала, що вони з Рубаном планують поїхати на територію ОРДЛО. У цьому зв'язку Рубан попросив придбати вантажний автобус і дав для цього 8,5 тис. доларів. Офіцер передав автобус Рубану у Бахмуті, і той разом із Савченко поїхали цим автобусом до КПП "Майорське". Причому безпосередньо перед від'їздом Савченко сказала, що на зворотній дорозі вони везтимуть міномети. А вже 23 листопада 2017 року офіцеру зателефонувала Савченко і повідомила, що вони з Рубаном везуть з території ОРДЛО міномети та зброю, і попросила допомогти пройти контроль на КПП "Майорське".

(У цьому зв'язку генпрокурор наголосив, що свідчення офіцера ЗСУ підтверджуються даними мобільного оператора зв'язку щодо місцеперебування телефонних апаратів, які належать Рубану, відповідно до яких телефони у цей час були на окупованих територіях.)

Керівник ГПУ розповів, що пізніше ця зброя була перевезена офіцерами ЗСУ, надана експертам СБУ та доправлена у Хмельницький, де зберігалася певний час на складах військової частини.

"Уже 2 грудня 2017 року Савченко та Рубан прибули в Хмельницький і випробовували зброю на полігоні. Рубан озвучив план нападу на кортеж президента з використанням великокаліберної гвинтівки "Топаз", яка пробиває легку броню будь-якого авто і яка виробляється виключно в "ДНР". Пізніше цього дня відбулася зафіксована на відео ключова зустріч Савченко, Рубана та офіцерів ЗСУ. Під відеофіксацію Рубан та Савченко виклали свої плани повалення конституційного ладу через терористичну атаку з мінометів на центр урядового кварталу і будівлі ВР з використанням ориманої від бойовиків "ДНР" зброї", - заявив Луценко.

За його словами, далі Савченко та Рубан узгодили необхідність придбання додаткового озброєння. Другого разу довозили те, чого бракувало до ввезених мінометів. З 6 по 8 березня автомобіль Рубана, за яким СБУ вела відеоспостереження, перебував у "ДНР". Після перетину "сірої зони" один з озброєних терористів сів за кермо і поїхав у напрямку Горлівки. Генпрокурор уточнив, що слідство має повну інформацію про його маршрут і подальші дії.

Луценко також зазначив, що частина зброї раніше була завезена з Росії. 

"Ми маємо дані, які доводять участь Російської Федерації в наданні зброї особам, які запланували і готувалися до вчинення терористичного акту проти вищого керівництва держави, мирних жителів столиці з метою повалення конституційного ладу", - сказав він.

Як розповів генпрокурор, уже 8 березня поточного року на КПП "Майорське" працівники СБУ провели обшук автомобіля, під час якого вилучили вогнепальну зброю, бойові припаси та вибухові речовини і пристрої, які були надані офіцерами Збройних сил Російської Федерації для вчинення теракту. Того ж дня Рубана було затримано.

Після оприлюднення цієї інформації генпрокурор попросив челенів парламентського комітету задовольнити його подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко.

Як повідомлялося, Регламентний комітет ВР переніс із середи на четвер розгляд питання щодо подань генпрокурора про надання дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт народного депутата Надії Савченко.

Генеральний прокурор Юрій Луценко 15 березня у парламенті заявив про наявність у слідства незаперечних доказів того, що Савченко особисто планувала теракт у ВР. Того ж дня він направив до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко.

Володимир Рубан був затриманий вранці 8 березня під час перетину лінії розмежування на Донбасі в контрольному пункті в'їзду та виїзду "Майорськ" під час спроби ввезти з тимчасово окупованої території арсенал зброї, схований серед меблів.

Суд 9 березня обрав Рубану запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 2 місяці без права внесення застави.  20 березня Апеляційний суд Києва відхилив апеляційну скаргу захисту Рубана на його арешт та залишив у силі обраний раніше запобіжний захід щодо нього.

За даними прокуратури, Рубан наразі підозрюється у вчиненні злочинів, таких як: змова до вчинення насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу  України), готування до вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109) за попередньою змовою групою осіб,  готування до посягання на життя державних та громадських діячів за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 ККУ), готування до терористичного акту за попередньою змовою групи осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 ККУ), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст. 258-3), а також незаконне поводження зі зброєю за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 ККУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-