ВР хоче посилити відповідальність для

ВР хоче посилити відповідальність для "чорних лісорубів" і контрабандистів

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів"

За ухвалення законопроекту №5495 за основу проголосували 246 депутатів за мінімально необхідної кількості 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Метою прийняття законопроекту є забезпечення збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне вирубування лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду)", - йдеться в пояснювальній записці.

Водночас зазначається, що прийняття законопроекту дасть змогу зберегти екологічну та економічну безпеку України та створить дієвий превентивний механізм утримання від вчинення злочинів, пов’язаних з незаконною порубкою дерев та їх подальшим експортом поза митним кордоном.

Законопроектом пропонується у відповідності до пункту (g) Статті ХХ ГАТТ 1994 на строк дії заборони вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД), визначений статтею 21 цього Закону, встановити обмеження внутрішнього споживання лісоматеріалів необроблених у розмірі 20 млн кубічних метрів на рік.

Також пропонується посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконне вирубування лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду).

Так, пропонується внести зміни до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких, зокрема, за незаконну порубку та пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, пропонується накладення штрафу на громадян у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також: Як в колишніх угіддях Януковича фурами ліс “дерибанять”

"Ми запровадили десятирічний мораторій на вивезення лісу-кругляка з України. А на повну він запрацював у 2017 році. За першими результатами, спостерігається +2 млрд інвестицій додаткових надійшли в галузь - це більш ніж дворазове зростання капітальних інвестицій у галузь деревообробки, додатково 4 млрд грн несировинного експорту товарів, які вироблені з українського лісу-кругляка, 400 млн грн додаткових надходжень до державного бюджету тільки завдяки одному цьому закону про мораторій на експорт лісу-кругляка, десятки тисяч робочих місць по всій Україні і десятки нових виробництв, у тому числі європейських інвесторів. Але позитивний ефект міг би бути в рази більшим, якби не було ганебної контрабанди. Одна з ключових новацій законопроекту щодо збереження українських лісів - це криміналізація контрабанди лісу-кругляка. Ми пропонуємо: порушуєш мораторій, відправляєшся в тюрму на три-сім років, за рецидив - до 12 років", - уточнив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Крім того, Кабінету міністрів України пропонується розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України та визначити першочергові обсяги робіт щодо відновлення лісів і лісорозведення, охорони лісів від пожеж, захисту від шкідників і хвороб, інших лісогосподарських заходів, а також порядку і способів їх проведення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-