Зима повертається: невже знову закличуть “прикрутити” газ?

Зима повертається: невже знову закличуть “прикрутити” газ?

Аналітика
Укрінформ
Погіршення погодних умов не вплине на режим опалення домівок українських громадян — Нафтогаз “зуб дає”

В Україну знову сунуть морози. За прогнозами синоптиків, на вихідних температура повітря в Києві опуститься до позначки 10 градусів нижче нуля, і холодна погода протримається весь наступний тиждень. З огляду на нещодавню критичну ситуацію з постачанням газу, яка виникла в перші дні весни, маємо доволі просте запитання: невже очікувати на повторення оголошеного тоді Нафтогазом гучного флешмобу? Чи закличуть українців знову до акції “прикрути”?

В Нафтогазі переконують, що цього разу до похолодання готові, робота теплогенерації триватиме без обмежень. Про це Укрінформу повідомила директор Департаменту з корпоративних комунікацій НАК “Нафтогаз України” Олена Осмоловська: “Нафтогаз готовий до роботи без обмежень в період похолодання найближчими днями. На сьогодні для потреб населення Нафтогаз використовує запаси газу з підземних сховищ газу (ПСГ), в яких є близько 8,8 млрд куб газу – це на 0,7 млрд куб більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Ми заздалегідь законтрактували достатні обсяги газу, які будуть постачатись надійними європейськими компаніями. Ми вдячні українцям за те, що вони активно долучились минулого разу до ініціативи “прикрути”. Але цього разу різке похолодання не вплине на режим опалення домівок українців та постачання газу”.

В Укртрансгазі (“дочка” Нафтогазу, - ред.) узагалі кажуть, що нині після вибриків з відмовою подавати газ російський Газпром вперше в 2018-му підняв тиск у трубопроводі на вході в газотранспортну систему (ГТС) України до контрактного рівня: “Станом на позавчора (“Газпром”, - ред.) продовжував не дотримуватись необхідних показників тиску газу на вході до ГТС - тиск був на рівні 55-56 кгс/кв. см. Утім, починаючи з учорашнього дня тиск практично сягнув контрактних показників - 59,8 кгс/кв. см., а вже сьогодні зріс до 61 кгс/кв. см і знаходиться в межах контрактної норми 60-65 кгс/кв”.

Однак у Нафтогазі не беруться коментувати, чому Газпром раптом виявив таку “люб’язність”, піднявши подачу тиску на вході в ГТС до контрактного рівня. Лише вкотре майстерно і дотепно потролили росіян у своєму Фейсбуці: “Що сі стало? Наче хтось Газпрому хвостика прикрутив?”

Смішки-смішками, але, зрештою, які гарантії того, що завтра-післязавтра (з початком похолодання на території України) РФ знову не знизить тиск? Гарантій нема. Та й не може бути з таким навіженим сусідом. Після останнього інциденту Україна перестрахувалася, домовившись, на випадок часу “Ч”, про постачання газу з поляками. “Польська нафтогазова компанія PGNiG готова уподовж року безперебійно постачати газ в Україну”, - заявив заступник голови правління PGNiG Мацєй Возняк.

Тобто, загроз більше нема. Принаймні, поки що.

Експерт Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Андрій Чубик переконує, що наразі всі питання по організації постачання газу чіткі і зрозумілі: “Не бачу підстав для повторення сценарію початку березня”. На думку експерта Українського інституту Майбутнього Андріана Прокіпа, акція “прикрути” не повториться: “Думаю, після неприємної ситуації початку березня в Нафтогазі прорахували всі можливі ризики і заздалегідь підготувався до різкої зміни температурних умов”.

Погоджується з колегами і кандидат економічних наук, викладач Запорізького національного університет Костянтин Денисов. Хоча, за його словами, щоб не допустити подібних ситуацій, уряду слід стимулювати альтернативні джерела теплопостачання в комунальному господарстві: “Це і біопаливо, і паливо з переробки сміття тощо. Міненерго, Нафтогаз, Мінрегіонбуд, ДСНС мають тісно взаємодіяти щодо погодних прогнозів і підготовки об’єктів до опалення. А українцям вже зараз треба дбати про опалювальний сезон 2018/2019 – утеплювати приміщення, ставити лічильники, проводити енергоаудит, займатися енергозбереженням”.

Ми ж переконані, що з акції одноденки під хештегом #прикрути треба поступово формувати постійну громадянську ініціативу. Бути економним та бережливим — саме на часі. І це не просто економія грошей, а ще й спосіб зайвий раз показати агресивному північно-східному сусіду усю його нікчемність та марні намагання.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-