Репортери без кордонів просять Луценка звільнити журналіста Гусейнлі

Репортери без кордонів просять Луценка звільнити журналіста Гусейнлі

Укрінформ
Правозахисна організація "Репортери без кордонів" звернулася до генпрокурора України з проханням про звільнення та повернення до Нідерландів журналіста Фікрета Гусейнлі, який був затриманий в аеропорту Бориспіль 14 жовтня 2017 року. 

За останні п'ять місяців Гусейнлі не зміг залишити Україну через невирішений запит про екстрадицію з боку Азербайджану, йдеться в оприлюдненому організацією листі

"Азербайджан знаходиться на 162 зі 180 місць в рейтингу свободи ЗМІ у 2017 році. Режим Алієва зробив все можливе, щоб позбутися плюралізму в медіа останніми роками, впливаючи фінансово на всі найбільш відверті засоби масової інформації або примусово їх закриваючи", - йдеться у листі до Луценка, який підписав Антуан Бернард, заступник генерального директора Репортерів без кордонів.

"Було б надзвичайно шокуюче, якщо б Україна стала співучасником цієї жорстокої репресії", - наголошують правозахисники.

Читайте також: В ОБСЄ закликали забезпечити безпеку роботи журналістів в Україні

Репортери нагадують, що журналіст Гусейнлі втік з Азербайджану у 2008 році до Нідерландів, де отримав політичний притулок, а потім у 2014 році - голландське громадянство. Він очолює амстердамське бюро "Туран ТВ" азербайджанського телеканалу, опозиційного уряду та президенту Ільхаму Алієву. "Звинувачення проти нього у країні його походження - це лише продовження погроз, які він отримав в Азербайджані у зв'язку з його журналістською діяльністю, що змусили його втекти в 2008 році", - наголошується в листі.

Також організація закликає провести повне та неупереджене розслідування насильницького нападу на Гусейнлі, який стався в Києві 5 березня.

Як відомо, раніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав владу України гарантувати безпеку життя і роботи журналістів у країні й просив українську владу не видавати Гусейнлі Азербайджану. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-