“Морозний реванш”: озимині і садам не страшно, а от бджолам…

“Морозний реванш”: озимині і садам не страшно, а от бджолам…

Аналітика
Укрінформ
Під кінець тижня синоптики прогнозують різке похолодання. Навчені гірким досвідом українці занепокоєні: як це вплине на врожаї?

В Україну повертаються морози, штормовий вітер та опади. Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише синоптик Наталка Діденко. “Намічається морозний реванш. 17-18 березня в Україні ускладниться погода. Знову почне тиснути повітряна маса арктичного походження і знижувати температуру повітря до -10-12, а на північному сході до 12-16 градусів морозу. А з південного заходу знову до нас міриться у гості активний циклон із сильними опадами”, – пише синоптик.

Логічно, що з урахуванням минулорічних втрат виникають побоювання про долю цьогорічних врожаїв, як в садках, так і на українських ланах.

Укрінформ спробував розібратися, наскільки виправдані ці побоювання.

Садовим деревам і озимині нічого не загрожує. Принаймні, поки що

Аномальні весняні заморозки 2017-го знищили в багатьох районах, зокрема Київщини, чи не весь майбутній урожай фруктів. Загалом загинуло приблизно 80 % урожаю яблук та 40 % урожаю груш, а найгірша ситуація склалася з персиками та абрикосами. Чи варто очікувати повторення минулорічного сценарію — наразі важко щось прогнозувати. Утім, за словами агро-експертів, від різкого похолодання, яке прийде в Україну вже наприкінці цього тижня, садові дерева не постраждають. “Звичайно, коли починається період цвітіння, дерева формують зав’язь, то так, заморозки небезпечні. Але враховуючи те, що рослини досі не вийшли зі спокою, думаю, що 2-3 денні заморозки до мінус 15 градусів не вплинуть на майбутній урожай кісточкових. Принаймні, поки що. Адже невідомо, що покажуть термометри у квітні та травні”, - заспокоює Вікторія Кривошапко, завідувач лабораторії фізіології рослин і мікробіології Інституту садівництва Національної академії аграрних наук.

Схожу думку висловив і експерт аграрних ринків “Українського клубу аграрного бізнесу” Петро Лахай: “17-18 березня — це ще дуже рання доба для садових культур. Дерева ще в зимовому стані. Тому березневі перепади температур ніяк не вплинуть на їхню врожайність. Те ж саме стосується і озимини. Якщо морози і опади затримуються на тиждень, то аграріям справді варто починати панікувати. Але в даному разі, судячи з прогнозів синоптиків, температура з позначкою мінус гостюватиме в Україні лише 2-3 дні, а це не критично для сільгоспкультур. Це перше. Друге - стадія яровізації озимини, коли рослини перебувають у фазі проростків або сходів, ще не наступила. Рослини перебуватимуть в зимовому режимі. Не думаю, що до вихідних щось зміниться”.

А загалом цікаво, як земля та посіви цього року перезимували?

Якщо вірити інформації Міністерства аграрної політики та продовольства України, то добре. За підсумками зими 2017-18, озимі зернові культури в Україні перебувають у найкращому стані за останні чотири роки - 86,7% посівів в хорошому та задовільному стані. Жито зійшло на 149 тисячах гектарах. З них 62,7% в хорошому стані, третина - в задовільному, а 7,3% - слабкі та зріджені культури. Ячмінь зійшов на 813 тисячах гектарах, з них - 49,3% в хорошому стані, 36,3% - в задовільному, а 14,4% - в слабкому та зрідженому стані. Посіви озимого ріпаку є на 995 тисячах гектарів. Більше половини в хорошому стані, 32,7% пережили зиму і перебувають в задовільному стані, 11% ріпаку - в слабкому та зрідженому стані.

Також повідомляється, що сьогодні майже на всій території України сільгоспвиробники почали підгодівлю озимих міндобривами. Станом на початок березня підгодівлю здійснили вже на 1073 тисячах гектарів із загальної пашні 7266 тисяч гектарів.

А ось кому й справді варто турбуватися — то це бджолярам

Готуючись до так званого раннього весняного обльоту при теплій температурі бджоли починають розформовувати своє “нагріте” протягом зими кубло у вулику. При різкому ж похолоданні комахи не встигають зорієнтуватися і повернутися до зимового режиму “економії тепла”. І тому в цей момент можливі значні втрати бджолиних сімей, пояснюють в Інституті бджільництва ім. Прокоповича: “Стабільні морози бджоли легше переносять, ніж коли відбувається різкі перепади від одного градуса морозу до двадцяти за ніч. Якщо вони не зможуть обігрітися, то замерзнуть, бо не зможуть підтримати в вулику потрібну температуру”.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-