Чому правоохоронній системі загрожує колапс, про який попереджав Князєв

Чому правоохоронній системі загрожує колапс, про який попереджав Князєв

Укрінформ
З 15 березня набувають чинності зміни до статей 132, 184 і 234 Кримінально-процесуального кодексу, які зобов'язують слідчих і прокурорів направляти клопотання до судів за місцем реєстрації правоохоронних органів.

Такі зміни прописано у законі № 6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». 

Зокрема, клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваним у вчиненні злочину, про надання дозволу на проведення обшуків та інших слідчих дій правоохоронці змушені будуть направляти виключно до судів, які знаходяться на території юрисдикції правоохоронного органу. 

До прикладу, оскільки структурні підрозділи райуправлінь Національної поліції не є юридичними особами, усі клопотання слідчих управлінь поліції в районах та відділів поліції в Київській області будуть направлені у Шевченківський райсуд столиці – за місцем офіційної реєстрації Нацполіції.

Як повідомлялося, 15 грудня набув чинності закон №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". Водночас прикінцеві положення розділу 4 передбачають введення в дію змін до 132-332 ст. КПК  через три місяці після набуття чинності цього закону.

1 березня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що якщо до КПК до 15 березня не будуть внесені певні зміни, то робота правоохоронної системи буде паралізована.

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 7547 щодо внесення змін до КПК, які скасують положення кодексу, що набувають чинності 15 березня. 

Однак у вівторок парламент не зміг ухвалити цей законопроект у першому читанні.

Читайте також: Князєв попереджає: правоохоронна система стане, якщо не змінити КПК

Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів»  змінив порядок розгляду клопотань про заходи забезпечення провадження, проведення експертизи в кримінальному провадженні та запровадив можливість оскарження повідомлення про підозру на стадії досудового розслідування. Цей закон було ухвалено 3 жовтня   2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-