Аваков закликає ВР змінити закони, які можуть паралізувати роботу поліції

Аваков закликає ВР змінити закони, які можуть паралізувати роботу поліції

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав Верховну Раду внести зміни до законів, які з 15 березня можуть паралізувати роботу правоохоронців.

Про це інформує прес-служба МВС.

"Що стосується цього закону, то по факту його приймали без консультацій з МВС і прокуратурою. Ми говорили, що ці норми неприпустимі, неможливі, але закон був підтриманий. Цими днями розглядаються правки, які приберуть цілий ряд "суперечливих" норм. Я, наприклад, знаю, що частина запропонованих МВС і прокуратурою правок про терміни, про те, що не потрібно їхати з одного суду до іншого та інші, підтримується. Шукаємо компроміс. Але проблема існує. Я думаю, що нам доведеться, зіткнувшись з цим колапсом з перших днів, починаючи з 15 березня, повернутися до цього питання. І ми знайдемо потрібні аргументи в парламенті", – зазначив Аваков.

Уточнюється, що відповідно до цих змін, які набувають чинності з 15 березня, зокрема, слідчі підрозділи будуть позбавлені можливості звертатися до місцевого суду для отримання дозволу для проведення обшуку, тимчасового вилучення майна, накладення арешту, обрання запобіжних заходів, а замість цього будуть зобов’язані звертатися лише в один суд, розташований за місцем розташування Головного управління Нацполіції в кожній окремій області.

За словами глави МВС, якщо ці зміни до Кримінального процесуального кодексу не будуть скасовані або адаптовані до реалій, роботу правоохоронців буде значно ускладнено.

Як повідомлялося, 15 грудня набув чинності закон №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". Водночас прикінцеві положення розділу 4 передбачають введення в дію змін до 132-332 ст. КПК  через три місяці після набуття чинності цього закону.

1 березня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що якщо до КПК до 15 березня не будуть внесені певні зміни, то робота правоохоронної системи буде паралізована.

Читайте також: Антикорупційне бюро закликає Раду скасувати зміни до КПК

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 7547 щодо внесення змін до КПК, які скасують положення кодексу, що набувають чинності 15 березня.

Однак у вівторок парламент не зміг ухвалити цей законопроект у першому читанні.

Закон "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" змінив порядок розгляду клопотань про заходи забезпечення провадження, проведення експертизи в кримінальному провадженні та запровадив можливість оскарження повідомлення про підозру на стадії досудового розслідування. Цей закон було ухвалено 3 жовтня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-