Домашнє насильство: Климпуш-Цинцадзе заявляє, що 600 смертей на рік - перебільшена цифра

Домашнє насильство: Климпуш-Цинцадзе заявляє, що 600 смертей на рік - перебільшена цифра

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції вважає, що цифра щодо загибелі щороку 600 жінок від домашнього насильства є вдвічі перебільшеною, але все одно ця статистика є страшною.

Про це в ефірі "Прямого каналу" в понеділок, 12 березня, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наводилася цифра 600 жінок, які загинули від домашнього насильства. Наскільки я розумію, це не зовсім правильна цифра, цифра приблизно в два рази менша, але це не означає, що ми можемо заспокоїтися, і що це не тривожна цифра. Це страшна цифра,...  тому проблема існує", - сказала Климпуш-Цинцадзе. 

У цьому контексті вона нагадала, що наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила низку законів,  які мають допомогти створити інструменти для захисту жінок від домашнього насильства. На думку віце-прем'єра, їх треба буде  трохи доопрацювати, оскільки вже очевидними є їх певні недосконалості.  

"Я думаю, що до цих законів будуть внесені додаткові зміни саме через те, що, наприклад, один з них передбачає створення відкритого реєстру і жертв, і кривдників, і далеко не всі жертви готові фігурувати у відкритому реєстрі жертв домашнього насильства. Тому нам треба подумати, як це виправити. Але вже певні речі держава робить, і це означає, що вони можуть захищати себе в судах, і це  величезний крок уперед - у нас цієї можливості, по суті, не було", - акцентувала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, проблема полягає ще й у тому, що багато жінок, особливо у сільській місцевості, не повідомляють про те, що стали жертвами домашнього насильства. На її думку,  це є  і питанням довіри до державних інституцій, і просто готовності захищати себе.

Читайте також: Amnesty вимагає розслідувати напади на маршах за права жінок

Климпуш-Цинцадзе зауважила, що в Україні ще потрібно багато зробити  для захисту прав жінок у багатьох сферах, а також створити можливості для їх повної реалізації та участі у прийнятті політичних рішень.

За даними Фонду народонаселення ООН, щороку  в Україні внаслідок гендерно зумовленого насильства гине 600 жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-