10 березня: народний календар і астровісник

10 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Тарасія; що робить зараз щука, чи позіхає борсук і чи варто сьогодні переїдати.

Сьогодні поминальна субота, а також святителя Тарасія, архієпископа Константинопольського. Тарасій жив наприкінці VІІІ – початку ІХ століття й походив з аристократичної родини. Служив спочатку при імператорському дворі – секретарем імператриці Ірини. Власне вона й призначила майбутнього святого патріархом. Тарасій не надто палав бажанням приймати духовний сан – він був людиною глибоко світською, але опиратися волі імператриці не наважився. Обійнявши високу духовну посаду, показав себе ревним поборником християнства, борцем з різноманітними єресями, за що й був згодом канонізований. Він прожив довге життя й очолював Церкву 22 роки.

На Тарасія щука хвостом об лід б’є, до нересту готується. Серед усіх українських риб щука нереститься найпершою, лиш коли крига зійде, а температура води сягне 5 – 7 градусів. Після того хижачка міняє зуби. А ще на Тарасія борсук після зимової сплячки позіхає, ведмедиця ліву лапу починає смоктати, а на Теплого Олекси остаточно прокидається й іде купатися, точнісінько як людина. Так казали колись гуцули.

Іменинники нині Тарас, Олександр, Мстислава, Микола.

Сьогодні 23-ій місячний день з важкою хижою енергетикою. Символ дня – Химера: голова і шия левові, тулуб як у дикої кози, хвіст зміїний, а з пащі виривається полум’я. Щось незрозуміле – чудернацьке поєднання непоєднуваного. Місяць перебуває у знаку землі Козерогу, а субота споконвіків знаходиться під впливом не дуже приятельського Сатурна. Зростають відповідальність, незалежність, холодна емоційність. В таких жорстких рамках спробуй бути сентиментальним і виявити розчулення… Треба застібнути всі ґудзики й побути «людиною в футлярі». Сьогодні протипоказані: пасивний відпочинок, важливі покупки, далекі подорожі. В жодному разі не можна переїдати, хіба що, як у вас є зайва печінка. Натомість варто займатися прибиранням, помірними фізичними навантаженнями, тренуваннями. Найбільш вразливим є хребет.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році: -19,8, а найтеплішим у 1914 році – +17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-