У підвалах на окупованому Донбасі залишається багато патріотів – Козловський

У підвалах на окупованому Донбасі залишається багато патріотів – Козловський

Укрінформ
На окупованій території Донецької та Луганської областей досі залишається велика кількість людей, відданих Україні, яких не вдалося зламати.

На цьому наголосив український учений-релігієзнавець, колишній заручник бойовиків «ДНР» Ігор Козловський на засіданні круглого столу, організованого в Укрінформі Міністерством інформаційної політики України та ГО «Аналітичний центр «Фабрика думки «Донбас».

“Після того, як мене заарештували, у тих підвалах, у СІЗО я постійно зустрічав людей, які своєю позицією та поведінкою постійно підкреслювали те, що вони є патріотами України. Вони ризикували, і цей ризик призвів до того, що їх заарештували. Там продовжуються арешти, але все одно є люди, які постійно працюють над тим, щоб ситуація змінилася”, - сказав Козловський.

Разом з тим, додав він, є певна частина громадян, які вже встигли розчаруватися своїм вибором не на користь Батьківщини.”Я у місцях позбавлення волі зустрічав людей, які брали участь у захопленні адміністрацій у Донецьку, Макіївці. Було цікаво з ними розмовляти, дізнатися, хто ж там був під час цих захоплень. Це були здебільшого карні злочинці,”блатні”, яким була передана інформація від “блатних” з Росії і вони створювали такі групи та захоплювали”, - сказав український учений-релігієзнавець,

Він зазначив, що фіксував їхні розмови про ті події, особливо коли вони говорили, що там були присутні росіяни, які гроші платили за таку “роботу”. На його думку, про це варто постійно говорити.“Ми накопичували дуже багато фактів щодо російської збройної агресії. Вони повинні стати надбанням громадськості”, - сказав Козловський.

Читайте також: На російському посольстві у Нью-Йорку з’явилися проекції, присвячені Сенцову

Як нагадав у свою чергу політолог Олег Саакян, 5 березня 2014 року є знаковою датою для нашої держави – це День громадянського спротиву Донбасу російській окупації. Тоді на центральній площі Донецька зібралася величезна кількість донеччан-патріотів, які сміливо й відкрито вийшли на підтримку єдності України. Цей проукраїнський мітинг був одним із багатьох, які відбувалися до і після 5 березня 2014 року на Донеччині та Луганщині. Однак саме в цей день він був найчисельнішим.”Я думаю, що усі ці дані потрібно збирати, потрібно оприлюднювати, показувати. У цього спротиву є обличчі, є дати. Є жертви, на жаль. І ми усі маємо про це знати і пам'ятати”, - сказав Саакян.

Він підкреслив, що у тих складних, невизначених умовах абсолютно беззахисні мирні люди розпочали боротьбу за єдину Україну, за її європейське майбутнє. 

Політолог нагадав, що тривалий час жителі Донбасу дуже сподівалися на мирне врегулювання ситуації. Вони демонстрували, що проти сепаратизму, що не підтримуються Путіна, і що хочуть миру, але ситуація розвивалася зовсім не мирним шляхом, зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-